Materijali

Kraj za MDF? Nove ploče od biljnih vlakana su potpuno biorazgradive

Nove biorazgradive ploče osmišljene su kako bi zamenile MDF ploče kao i sve druge koje u sebi sadrže sintetička veziva.

Inženjer Yunting Lin, tvorac ove 100% reciklirajuće ploče, istakao je da mu je primarna namena bila da kreira novi tip ploča koje bi zamenile MDF ploče, (kod nas poznate kao medijapan) čija je upotreba veoma rasprostanjena, a čiji proces reciklaže nije u potpunosti moguć.

Biorazgradive ploče

Potpuna biorazgradivost i netoksičnost ostvarena je primenom biljnih vlakana, poput lana i prirodno fermentisane nanoceluloze. Kako bi se istakle pozitivne karakteristike ovih biovlaknastih ploča, napravljena su tri pokazna proizvoda od ovog materijala: modularne police, unutrašnje zidne obloge i bluetooth zvučnici.

Biorazgradive ploče 02

Biorazgradive ploče 03

Ploče se izrađuju gotovo istim procesom kao i sve ploče do sada, što bi značilo da se mogu proizvoditi u postojećim radionicama i fabrikama. Osim toga, nanocelulozne ploče su lakše za oblikovanje, pa samim tim  zahtevaju manje energije u njihovoj obradi, od onih koje sadrže sintetičke aditive. Nove ploče mogle bi se pokazati kao savršene za izradu kućišta elektronskih proizvoda ali i za pravljenje nameštaja.

Biorazgradive ploče 04

Saznajte koliko košta da se napravi kuhinja od univera i od medijapana (MDF-a).

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *