Aktuelno

Pogubljen arhitekta novog aerodroma u Severnoj Koreji

Severnokorejski diktator Kim Džong Un otvorio je najnoviji aerodrom u Pjongjangu ali nije spomenuo kako je glavni arhitekta građevine pogubljen jer mu se nije sviđao njegov dizajn.

Ma Von Čun, koji je obavljao dužnost šefa dizajnerskog odseka severnokorejskog veća nacionalne odbrane, nema niti na jednoj fotografiji s otvaranja. Čun je bio glavni i odgovorni arhitekta iza nekih od najvećih severnokorejskih vladinih projekata, a prema nezvaničnim navodima ubijen je zajedno s još petero činovnika u velikoj Kimovoj čistki, piše Jutarnji list.

aerodrom-pjongjang-2

Ma je pogubljen u novembru 2014. zbog ‘iskrivljene prakse i neprovođenja naredbi’, javljaju izvori.

Njegova smrt poklapa se s ranijim izveštajima da je obnova aerodroma bila zaustavljena zbog Kimovog nezadovoljstva.

Greške su se manifestirale u poslednjoj fazi konstrukcije Terminala 2 jer projektanti nisu razmišljali o partijskoj ideji arhitektonske lepote koju čine život i duša kao i očuvanju nacionalnog karaktera i identiteta.

– kazao je Kim Džong Un.

aerodrom-pjongjang-3

Čitav jedan deo terminala morao je biti srušen i iznova sagrađen prema diktatorovom ukusu, koji je građevinu nazvao ‘ikonom Severne Koreje, licem zemlje i izlaza iz Pjongjanga’.

Ovo nije prvi put da se lider Severne Koreje tako okrutno ophodi sa svojim potčinjenima. U maju prošle godine Kim Džong Un uhapsio je inženjere i arhitekte koji su radili na bloku zgrada u Pjongjangu koje su se urušile i naredio da se streljaju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *