Foto-konkurs „Moja lepa kuća“ organizuje se u sklopu izložbe „Lepa kuća“ u Etnografskom muzeju; Foto: Etnografski muzej u Beogradu
Aktuelno

Fotografišite vašu seosku kuću i postanite deo izložbe Etnografskog muzeja u Beogradu

Foto-konkurs „Moja lepa kuća“ ima za cilj da pokaže da estetika narodne arhitekture i danas opstaje kao važan deo nasleđa u kulturi stanovanja.

Etnografski muzej u Beogradu 20. septembra otvara izložbu „Lepa kuća“ autora dr Miloša Matića, koja predstavlja estetske elemente kuća u ruralnom narodnom graditeljstvu.

U sklopu izložbe, Muzej je objavio i konkurs „Moja lepa kuća“, na koji se pozivaju svi zainteresovani da pošalju slike svojih seoskih kuća ili kuća svojih srodnika.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj na kući u Korbovu kod Kladova; Foto: Etnografski muzej u Beogradu

Važan deo nasleđa u kulturi stanovanja

Poziv će biti otvoren tokom trajanja izložbe – od 20. septembra do 16. decembra, s tim što fotografije treba slati do 10. decembra. Najbolje fotografije po odabiru autora izložbe biće objavljene na portalu Gradnja.rs.

„Konkursom želimo da pokažemo da estetika narodne arhitekture i danas opstaje kao važan deo nasleđa u kulturi stanovanja“, kaže se u pozivu Etnografskog muzeja u Beogradu.

Fotografije treba slati najkasnije do 10. decembra 2022; Foto: Etnografski muzej u Beogradu

Propozicije konkursa

  • poslati fotografije isključivo svoje kuće, ili kuće najbližih srodnika (roditelji, braća i sestre, bake i deke…)
  • fotografija treba da predstavi kuću u celosti, a poželjno je poslati i detalje sa iste kuće
  • obavezno je navesti u kom se naselju kuća nalazi i ko je njen vlasnik (ime i prezime, srodstvo ukoliko se šalju slike srodnika)
  • navesti približnu starost kuće
  • poslati digitalnu fotografiju najmanje veličine 10 megapiksela (≈ 3.648 x 2.736 piksela) u JPG formatu
  • navesti podatak kada je fotografija napravljena
  • navesti podatke o autoru fotografije

Poslati fotografije do 10. decembra

Podaci o autoru fotografije treba da sadrže ime i prezime. mesto stanovanja, godine starosti, kontakt telefon i kontakt mejl adresu, a prihvataju se samo fotografije koje budu poslate do 10. decembra.

Opciono bi trebalo navesti i druge podatke o kući (ko je gradio kuću, od kojih materijala je napravljena, koji su dekorativni elementi na kući, ko je u kući živeo i ko sada živi…).

Slanjem fotografija podrazumeva se prihvatanje saglasnosti za njihovo objavljivanje isključivo kao deo izložbe Etnografskog muzeja „Lepa kuća“,  dok autor fotografije zadržava autorska prava.

Takođe, učešćem na konkursu saglasni ste sa prikupljanjem podataka, a organizator konkursa izjavljuje da osim imena autora fotografije i naselja u kojem se kuća nalazi druge podatke neće javno da objavljuje.

Fotografije treba poslati na i-mejl adresu [email protected].

Portal Gradnja je medijski sponzor izložbe “Lepa kuća”.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *