Tamna fasada od drveta je u potpunom skladu sa arhitekturom okoline; foto: Jackson Clements Burrows Architects
Izdvojeno, Svetski projekti

Moderna seoska kuća inspirisana farmama

Crna fasada od drveta primarni je element dizajna prostrane kuće u ruralnom okruženju. 

Arhitektonska firma Jackson Clements Burrows Architects potpisuje projekat prostrane, prizemne kuće smeštene na vrhu brda na poluostrvu Mornington u blizini Melburna. Ona je zamišljena tako da formom isprati često negostoljubive vremenske uslove ali da u isto vreme svojom materijalizacijom oponaša okolne objekte. Tako je ruralna arhitektura ovog regiona bila ideja vodilja za projekat nove kuće u čijem ambijentu, naravno, dominira savremeni dizajn.

Kuća je zamišljena tako da formom isprati negostoljubive vremenske uslove ali da u isto vreme svojom materijalizacijom oponaša okolne objekte.

Složeni objekat obuhvata niz jedinica, međusobno povezanih na način koji je u skladu sa topografijom lokacije, a u isto vreme odgovara programskim zahtevima, piše Dezeen.

Podužno gledano kuća je oblikovana tako da dobijamo iluziju ravnog krova, međutim bočni pogled otkriva čitav splet uglova i kosina koji najavljuje modernistički dizajn.

Duboke strehe obezbeđuju dovoljnu zasenčenost prilikom dugih i toplih letnjih dana.

Dvorište u srcu kuće

Osnova kuće organizovana je u formi latiničnog slova U, koje u centralnoj zoni krije prostrano dvorište. Ono predstavlja miran i prijatan prostor za boravak, a oko njega su organizovane dnevne zone povezane preko hodnika uz sam obod dvorišta.

Ovi prostori za komunikaciju sadrže velike otvore, tako da pored prelepog pogleda na okruženje, oni omogućavaju prodiranje dovoljne količine svetla i vazduha.

Enterijer u službi fasade

Fasada od grubo obrađenog tamnog drveta odražava se u unutrašnjosti na tamnim kuhinjskim elementima i kaminu, koji su opet u kontrastu sa ostalim izrazito svetlim elementima enterijera.

Fino polirani betonski pod i plafon, sa završnom obradom u svetlom drvetu, daju kući toplu i prijatnu atmosferu koja je u skladu sa njenim okruženjem.

Grafičke podloge:

Osnova kuće
Osnova kuće
Preseci kuće
Preseci kuće

 

Foto: Jackson Clements Burrows Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantazija! očaravajuće!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *