Instalaciju Flooded Modernity potpisuje umetnik Asmund Havsteen-Mikkelsen
Arhitektura

Korbizjeova vila Savoj tone u danskim fjordovima

Da li modernizam ali i svi savremeni principi i načela života koji su do sada važili doživljavaju brodolom? Instalacija Flooded Modernity pokušava da to pitanje stavi u prvi plan.

Pitanje koje se postavlja kroz predstavljenu instalaciju danskog umetnika Asmunda Havsteen-Mikkelsena jeste: Da li treba potopiti rad pionira moderne arhitekture ili ne?

Neminovno je da će svaki čuveni umetnik ili arhitekta imati one koji podržavaju njegov rad ali i one koji ga osporavaju. Međutim, rad Le Korbizjea proteklih godina često se dovodio u pitanje počev od izložbe Toma Sachsa na venecijanskom Bijenalu 2010. godine, pa sve do digitalnih kolaža Xaviera Delorya. Rad pionira moderne arhitekture je kritikovan, dekonstruisan i vandalizovan, piše Domusweb.

Nakon skandala s Fejsbukom, Brexitom i izborom Trampa za predsednika SAD, svi principi su pod znakom pitanja pa zašto isto ne bi bilo i s principima savremene arhitekture.

Do takve reakcije na njegov rad došlo je verovatno zato što se na fakultetima širom sveta rad Le Korbizjea često idealizuje, a pritom se ne osvrće dovoljno na nove pristupe u arhitekturi. Možda i zato što je čuveni arhitekta jednostavno bio (prevelika) ikona prošlog veka, s veoma izraženom ličnošću… a i naočarima. Naravno, u svemu tome ima i puno sujete, međutim ovaj umetnik je kritiku modernizma pokrenuo iz drugih pobuda.

U slučaju instalacije Flooded Modernity, danski umetnik je predstavio kolaps vile Savoj kao simbola modernizma koji je došao s Korbizjeom. Nakon skandala kao što su Cambridge Analytica, Brexit i izbora Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, svi principi su pod znakom pitanja pa zašto isto ne bi bilo i sa principima savremene arhitekture.

Danski umetnik je napravio repliku simbola modernizma u razmeri 1:1 i to od drveta, koja će plutati duž obale grada Vajle sve do 2. septembra, do kada traje festival Floating Art.

Dakle, ne brinite. Originalna vila Savoj od betona i dalje stoji bezbedno u predgrađu Pariza, dok ova drvena verzija poziva javnost i arhitekte da preispitaju principe koji doživljavaju brodolom.

Foto: Asmund Havsteen-Mikkelsen

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *