Arhitektura

Šuma umesto betona: Dva nova rešenja koja će zameniti odbačeni projekat stadiona Zahe Hadid

Evo kako se završila velika drama oko Nacionalnog stadiona u Tokiju koji će biti domaćin Olimpijskih igara 2020.

Nakon višegodišnje pompe, i skoro međunarodnog incidenta, koja se vodila oko izgradnje Nacionalnog stadiona u Tokiju, autori novog projekta Toyo Ito i Kengo Kuma predstavili su svoja dva potencijalna rešenja. Nakon što je projekat Zahe Hadid odbačen pod obrazloženjem da je njegova realizacija iziskivala velike troškove, šest meseci kasnije prikazana su dva idejna rešenja od kojih će jedno biti buduće mesto odvijanja Olimpijskih igara 2020.

Nacionalni stadion u Tokiju 01

Prema predstavljenim renderima, oba rešenja zaista su dizajnerski uzdržanija i izgledaju povoljnije, ali da li su visoki troškovi (2 milijarde dolara) zaista pravi razlog odbijanja projekta Zahe Hadid, verovatno se nikada tačno neće ni znati.

Nacionalni stadion u Tokiju 02

Prvi predlog ili Dizajn A karakteriše više nivoa koji na fasadi nose vegetaciju čitavim obimom, gde se ističe veza sa prirodom koja je karakteristična za japansku arhitekturu, piše Designboom.

Nacionalni stadion u Tokiju 03

Kod Dizajna B takođe se javlja drvo kao građevinski materijal, s tim što ovo rešenje ističe drvo na fasadi u formi niza drvenih stubova između kojih je ideja da se organizuje što više transparentnih površina.

Nacionalni stadion u Tokiju 04

Oba predloga detaljno će proučiti odabrani stručni tim a prema projektu izabranog rešenja radovi bi trebalo da počnu u toku naredne godine.

Nacionalni stadion u Tokiju 05

Može se primetiti da je nova rešenja imaju daleko više zelenih površina nego na rešenju Zahe Hadid. Ovako je izgledalo Zahino futustičko rešenje kojeg su se gnušali japanski arhitekti:

Qatar-2022-World-Cup-Stadium-by-Zaha-Hadid-Al-Wakrah

Pogledajte šta je Zaha Hadid izjavila tokom spora koji se odvijao oko njenog projekta stadiona u Tokiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *