Arhitektura, Izdvojeno

Novi ledeni hotel u Švedskoj sagrađen od 700 miliona grudvi snega

Ovogodišnju inspiraciju za, sada već čuveni, ledeni hotel u švedskom gradu Jukkasjärvi, dizajneri su pronašli u životinjama i filmovima.

Svake godine na istom mestu niče drugačiji hotel ali uvek od istog materijala – leda. Ovogodišnji Icehotel 2016, čiji se materijal za gradnju vadi iz obližnje reke, ima pedesetpet soba, uključujući devetnaest jedinstvenih apartmana kao i bar i crkvu.

Ledeni hotel 01

Svaki apartman delo je zasebnog umetnika pa je dizajn veoma raznovrsan: od sobe prepune letećim ovcama do ljubavne kapsule iz 1970ih, piše Dezeen.

Ledeni hotel 02

Ideja za Cesare’s Wake apartman urađen je u duhu kultnog horor filma The Cabinet of Dr Caligari iz 1920, i delo je umetnika Petrosa Dermatasa i Ellie Soutia.

Ledeni hotel 03

Dizajneri prošlogodišnje ledene crkve, Tjåsa Gusfors i David Andrén, ove godine kreirali su apartman nazvan Show Me What You Got u kom se nalazi paun od leda.

Ledeni hotel 04

Kako bi imali preciznija slika o količini ledenog materijala koja je potrebna da se hotel izgradi, dovoljno je reći da je ovaj hotel proporcionalan količini od 700 miliona grudvi snega. Za izgradnju hotela potrebno je oko 48.000 sati a cela građevina nestaje na proleće – topljenjem. Međutim, organizatori su nedavno izjavili da planiraju izgradnju trajnog ledenog hotela u blizini ovih privremenih.

Ledeni hotel 05

Za ledene lustere, potrebno je oko 1.000 ručno sečenih ledenica.

Ledeni hotel 06

Ledeni hotel 07

Ledeni hotel

Foto: Asaf Kliger

Pogledajte i kako izgleda iglo sa staklenim krovom za posmatranje polarnih noći.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Helena

    Zanimljivo! Jel ima jos slobodnih soba? Htela bih da razervisem onu sa paunom! ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *