Aktuelno

Oštra Zaha Hadid: Japanci ne žele da im stranci grade Tokio!

Svetski poznata arhitektica nazvala japanske kolege hipokratama i prozvala ih da su ksenofobični.

Poznato je da japanske arhitekte nisu oduševljene novim olimpijskim stadionom u Tokiju kojeg projektuje Zaha Hadid. Protest protiv „megalomanskog projekta“ traje već godinu dana, međutim ovih dana se rasprava dodatno zaoštrila pošto je Zaha Hadid dala intervju za Dezeen vezano za ovu temu.

zaha-hadid-qatar-world-cup-stadium

Ako se tek sada uključujete u priču, evo kratkog sažetka. Zaha je na konkursu izabrana da projektuje novi Nacionalni stadion za Olimpijske igre u Tokiju koje će se održati 2020. godine. Međutim, grupa poznatih japanskih arhitekata je ovaj projekat dočekala na nož rekavši da je stadion ogroman, preskup i uvredljiv. Prostest je, proširivši se na širu javnost, postao masovan, pa je usled pritiska javnosti cena izgradnje s tri milijarde dolara smanjena na razumniju cifru.

U britanskom Gardijanu je nedavno osvanuo tekst u kojem japanski kritičari nazivaju ovaj projekat monumentalnom greškom, sramotom za buduće generacije, kornjačom koja samo treba da gurne glavu ispod vode i otpliva iz Japana…

A onda je usledio intervju Zahe Hadid za Dezeen u kojem je odgovorila japanskim kritičarima nazivajući ih hipokratama i ksenofobičarima:

Oni ne žele stranca da im gradi stadion u Tokiju! S druge strane, svi oni projektuju za inostranstvo: i Sejima, i Toyo Ito, i Maki, i Isozaki, i Kengo Kuma. U suštini, to je njihov problem – izgubili su na konkursu. Ukoliko su protiv ideje da se gradi stadion na tom mestu, zašto su onda uopšte učestvovali na konkursu?

Ovo verovatno nije kraj rasprave i pitanje je u šta će se ona zapravo izroditi…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *