EASA skup će se ovog leta održati u Kragujevcu, na teritoriji Kneževog Arsenala
Studentsko ćoše

Skup studenata arhitekture EASA u Kragujevcu od 1. do 15. avgusta – poziv za tutore

Organizatori pozivaju sve potencijalne tutore da prijave svoju radionicu. Rok za prijavu radionice je utorak 15. jun 2021.

Evropska asocijacija studenata arhitekture (EASA) najveća je nezavisna, decentralizovana i neprofitna evropska mreža studenata arhitekture i mladih profesionalaca stvorena da obezbedi platformu za kulturnu i edukativnu razmenu na polju arhitekture.

Glavni događaj je dvonedeljni skup koji se održava svakog leta u drugoj zemlji Evrope, a ove godine održaće se u Kragujevcu. Tokom prve polovine avgusta oko 150-200 studenata arhitekture i mladih profesionalaca iz cele Evrope okupiće se na teritoriji Kneževog Arsenala.

Radionica Dream Dune; EASA Not Yet Decided, Nida, Litvanija, 2016; Foto: Alexandra Kononchenko

Tokom prve polovine avgusta, studenti arhitekture i mladi profesionalci iz cele Evrope okupiće se u Kneževom Arsenalu.

EASA se prvenstveno manifestuje kroz radionice koncipirane u odnosu na lokalni kontekst i glavnu temu skupa koja ove godine glasi Reality / Stvarnost. Radionice definišu dinamiku celog događaja i pružaju priliku mladim arhitektama i studentima da eksperimentišu i testiraju svoje veštine i znanje na licu mesta.

Dobra radionica nadahnjuje učesnike da preispituju stvari, izaziva njihov uobičajen način razmišljanja i podstiče ih da deluju samostalno. Tutori predlažu i vode radionice tokom održavanja skupa. To mogu biti pojedinci ili manje grupe ljudi; studenti arhitekture, arhitekte, kao i studenti ili profesionalci iz srodnih disciplina.

Radionica Bubble; EASA Hospitality, Frederičia, Danska, 2017; Foto: Alexandra Kononchenko

Poziv za tutore

Potencijalni tutori su pozvani da predlože radionicu. Detalje o prijavi radionica, lokaciji i temi, možete pronaći u zvaničnoj brošuri “Workshop Pack”. Rok za prijavu radionica je utorak 15. jun u 23:59h (GMT+2).

Radionicu možete prijaviti popunjavanjem Google forme.

Tema

Tema ispitivanja Stvarnosti (EASA Reality) došla je kao reakcija na niz paradoksalnih raskoraka koje smo uočili u arhitektonskom obrazovanju, mišljenju i praksi, između sebe kao i u odnosu na socio-ekonomske i ekološke fenomene, tendencije i potrebe koje vladaju na evropskom području. Kompleksnost zahteva naših ekosistema stvara potrebu za preispitivanjem naše uloge kao arhitekata. Imajući ovo u vidu, glavni cilj događaja je podizanje svesti i razumevanja o trenutnom poretku stvari, bez želje za brzim i brzopletim rešenjima i zaključcima. Više o temi Reality možete pronaći u Workshop Pack – u.

Knežev Arsenal

Knežev Arsenal je veliki vojno-industrijski kompleks izgrađen 1853. godine. Ovo je najstariji industrijski kompleks u Srbiji, smešten u neposrednom centru Kragujevca. Industrijska arhitektura preuzeta je od Nemačke i Francuske, a karakterišu je crvene cigle, drveni stubovi i stepenište, kaskadni krovovi prekriveni crepom i visoki dimnjaci, koji čine skladnu celinu. Veći deo kompleksa je duže vreme napušten. Potencijal Arsenala, ogleda se takođe kroz brojne pokušaje lokalnih aktivista da ove objekte stave u službu kulture. Radionice će se održavati na raznim lokacijama u okviru i u neposrednoj blizini Arsenala.

Plato u okviru Kneževog Arsenala, Kragujevac, Srbija, 2021.

Pridružite se

Poziv za učesnike biće objavljen uskoro i očekujemo veliki broj aplikacija, sa obzirom da će učesnici sa naših teritorija imati pravo na više mesta. Ako se prijavite kao učesnik, imaćete priliku da učestvujete na jednoj od radionica koju sami izaberete.

Podrška projektu

Projekat je izabran za sufinansiranje sredstvima budžeta grada Kragujevca i podržan od strane raznih kompanija, arhitektonskih kancelarija i udruženja (formalno i novčano). Međutim, i dalje ne postoje dovoljna sredstva koja bi pokrila uspešno održavanje EASA skupa. Stoga iz organizacije traže pomoć u prikupljanju sredstava za održavanje EASA Reality skupa.

Kako to možete učiniti? Možete putem e-maila predložiti kompanije, udruženja, kancelarije, pojedince, sa kojima smatrate da bi bilo dobro da se stupi u kontakt. Možete proširiti vest o događaju, možete podržati skup putem Crowd Fundinga.

Više informacija o skupu EASA pronađite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *