Arhitektura

7 najprepoznatljivijih naočara u arhitekturi

Ove osobe su ostavile značajan trag u svetskoj arhitekturi, ali će njihovi likovi biti zapamćeni po staklenim sočivima na njihovim nosevima.

Čudna je ta veza između arhitekata i naočara… Ovaj modni detalj zapravo predstavlja način na koji oni veoma suptilno nose stil koji karakteriše njihovu arhitekturu. Bilo da su okruglog ili kvadratnog rama, crne ili bele, debele ili tanke, one predstavljaju vizionarske ideale osobe koja ih nosi.

Pročitajte koje priče se kriju iza sedam najpoznatijih naočara u arhitekturi.

Le Korbizje

Le Korbizje nije bio samo jedan od pionira moderne arhitekture, već je i započeo trend nošenja naočara okruglog rama. Njegove naočare napravljene su po narudžbini kod firme Bonnet, elitne pariske prodavnice naočara. Jednostavan, okrugli oblik reflektovao je funkcionalističke ideale i čiste oblike koji karakterišu njegove radove kako u arhitekturi, tako i u slikanju, piše ArchDaily.

Filip Džonson

Izgledaju poznato? Nije slučajnost to što naočare Filipa Džonsona podsećaju na Korbizjeove jer ih je 1934. godine poručio kod Kartijea sa zahtevom da liče na naočare njegovog idola. Klasičan okrugli ram oslikava ideale kojih se Džonson držao u to vreme, a nešto deblji ram ukazuje na humorističku stranu njegove ličnosti. Iako se tokom godina njegov rad drastično promenio, arhitekta je do kraja svog života ostao veran stilu naočara koji je izabrao 70 godina ranije.

Jo Ming Pej

Još jedan arhitekta koji je bio inspirisan slavnim Korbizjeom. Njegova dela poznata su po primeni jednostavnih geometrijskih oblika, poput krugova, kvadrata i trouglova.

Ričard Majer

Za razliku od debljih okvira naočara, koje su preferirali njegovi sledbenici, Ričard Majer se odlučio za tanki žičani ram. Majer se razlikovao od svojih modernističkih savremenika prefinjenošću i pojednostavljenim dizajnom, koji je uglavnom karakterisala primena belih materijala. Njegovu arhitekturu karakteriše čista geometrija, otvoren prostor i naglasak na svetlosti, što se može uočiti i na izboru njegovih naočara.

Danijel Libeskind

Libeskindove naočare pravougaonog rama u potpunom su kontrastu sa Korbizjeovim zaobljenim modelom. Uzan i ortogonalan ram, sa nosačem u obliku slova V, odražava upečatljivu ćoškastu arhitekturu po kojoj je Libeskind prepoznatljiv. On poseduje nekoliko pari naočara, iste forme ali različite boje, koje predstavljaju kontru njegovom potpuno crnom stajlingu.

Tojo Ito

Izbor oblika naočara ovog arhitekte menjao se kroz vreme, ali je to uvek bila neka varijacija pravougaonog rama. Ovaj klasični oblik izdržao je test vremena, baš kao i njegova arhitektura. Njegov najnoviji model naočara je bele boje, sa blago zakrivljenim uglovima i one imaju sličan karakter kao i njegova novija arhitektonska dela Muzej baroka u Meksiku i Opere u Tajčungu u Tajvanu.

Rafael Vinoli

Rafael Vinoli nosi ne jedan, ni dva, več četiri para naočara istovremeno. Možda deluje kao da preteruje, ali svake naočare ovom arhitekti služe za drugačiju namenu. Jedne su za daljinu, jedne za sviranje klavira, druge služe za čitanje i poslednje za rad.

Foto: Wikipedia

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *