Kuća MM u mestu Domžale u Sloveniji; Foto: Ana Skobe
Regionalni projekti

Renoviranje sa stilom: Kuća od opeke u Sloveniji osvežena drvenom dogradnjom

Postojeća fasada od opeke i prozorski otvori su zadržani, dok su nove intervencije odvojene od starih zidova i ističu se svojom materijalnošću.

Ljubljanski arhitektonski studio A202 arhitekti izveo je u projektu renoviranja napuštene kuće u slovenačkom mestu Domžale i dogradnju obloženu drvetom, ali i međuspratnu spavaću sobu.

Vlasnici kuće nazvane MM odlučili su se da zadrže „ljušturu“ imanja, koja datira još sa početka 20. veka i koja je bila jedna od retkih preostalih tradicionalnih domova u susedstvu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat renoviranja potpisuje arhitektonski studio A202 arhitekti; Foto: Ana Skobe

Održivo i ekološki prihvatljivo renoviranje

Naime, vlasnici su od arhitekata zatražili da izrade idejno rešenje kojim bi se zadržao karakter postojećeg doma sa kosim krovom uz adaptaciju koja je u skladu sa savremenim životom.

„Očuvanje anonimnog graditeljskog nasleđa je važno jer se čuva kompleksnost i identitet mesta. Nadamo se da bi zgrada mogla da predstavlja alternativni i finansijski uporedivo izvodljiv pristup renoviranju kuća, koji je dugoročno održiv i ekološki prihvatljiv“, rekli su iz firme A202 Arhitekti za Dezeen.

Postojeća kuća osvežena je drvenom ekstenzijom; Foto: Ana Skobe

Novi metalni krov je zamenio originalni krov od crepa, koji nije mogao da se popravi.

Postojeća fasada od opeke i prozorski otvori zgrade su zadržani, a dodat je novi metalni krov koji je zamenio originalni krov od crepa, koji nije mogao da se popravi.

Svi nekonstruktivni elementi su uklonjeni i zgrada je proširena na jednom kraju kako bi se povećao stambeni prostor.

Novi dodatak u skladu je sa zabatnim profilom originalne strukture, ali je iznutra obložen svetlim drvetom kako bi se ipak razlikovao od originalne strukture od opeke.

Svi nekonstruktivni elementi stare kuće su uklonjeni; Foto: Ana Skobe

Nove intervencije odvojene od starih zidova

„Očistili smo unutrašnjost i sačuvali elemente koji odražavaju duh stare kuće. Nove intervencije su odvojene od starih zidova i ističu se svojom materijalnošću“, dodali su iz studija A202 Arhitekti.

Glavni životni prostor smešten je u delu kuće koji je proširen, a koji ima dvostruku spratnu visinu i prati zabatnu formu eksterijera.

Ovaj osunčani dnevni boravak je povezan sa susednom baštom preko velikih kliznih staklenih vrata.

Dnevni boravak je povezan sa baštom preko velikih kliznih staklenih vrata; Foto: Ana Skobe

Drvena konstrukcija je podržana čeličnim okvirom, postavljenim pri vrhu originalnih zidova od opeke.

Novi volumen, koji je umetnut u samom centru objekta, sadrži spavaću sobu na međuspratu, dok su kuhinjska niša i trpezarija smešteni ispod.

Drvena konstrukcija je podržana čeličnim okvirom, postavljenim pri vrhu originalnih zidova od opeke. Plafoni u ovoj zoni objekta takođe su obloženi drvetom, kako bi bili u skladu sa proširenim delom kuće.

Plafoni u novom volumenu takođe su obloženi drvetom; Foto: Ana Skobe

Adekvatno sjedinjenje uz isticanje razlika

Posebna pažnja je posvećena materijalizaciji kako bi se novi i stari deo kuće adekvatno sjedinili, a da istovremeno bude jasna njihova razlika.

Tako su postojeći zidovi od opeke tretirani teksturiranim belim malterom, koji je u skladu sa bledim drvetom nove stolarije.

Foto: Ana Skobe

Vlasnici su pomogli na postavljanju unutrašnjih obloga i poliranju betonskog poda, kako bi se postigao izgled sličan teracu.

Vlasnici su bili aktivno uključeni u proces renoviranja kuće, te su pomogli na postavljanju unutrašnjih obloga i poliranju betonskog poda, kako bi se postigao izgled sličan teracu. Takođe su pomagali i pri rekonstrukciji postojećih prozora.

„Tokom procesa renoviranja oni su se zaista povezali sa kućom i to se vidi u rezultatu, jer kuća počinje da živi svoj život tamo gde se arhitektura završava“, rekle su ljubljanske arhitekte.

Kuća počinje da živi svoj život tamo gde se arhitektura završava; Foto: Ana Skobe

Grafički prilozi

Foto-galerija

Kuća MM u mestu Domžale u Sloveniji; Foto: Ana Skobe
Kuća MM u mestu Domžale u Sloveniji; Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe
Foto: Ana Skobe

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *