Poslovna zgrada u Podgorici; Vizuelizacija: Megrap
Regionalni projekti

Ova zgrada u Podgorici ima fasadu koja je magnet za kupce

Objekat pretenduje da postane reper arhitekture ovog dela grada jer se ističe pristupom u obradi fasade i samom oblikovanju, mireći pritom dve funkcije.

Smeštena u podgoričkom naselju Donja Gorica i zauzimajući površinu od 3.310 kvadratnih metara, ova moderna poslovna zgrada novi je prodajni salon poznatog proizvođača samostojeće bele tehnike sa „open space“ kancelarijskim prostorom na najvišoj etaži.

Objekat je projektovao Megrap iz Podgorice, kompanija koja je svoj put isprva našla u domenu izvođenja svih vrsta građevinskih radova na objektima visokogradnje, da bi vremenom delatnost proširila na arhitektonsko projektovanje kao i projektovanje enterijera.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat ima površinu od 3.310 kvadrata; Vizuelizacija: Megrap

Fasada kao upečatljiv motiv

Kako navode arhitekte iz Megrapa, zahtev klijenta je bio da se napravi savremen objekat koji objedinjuje prodajni i kancelarijski prostor, koji će biti ujedno atraktivan i primamljiv kupcima.

Takođe, jedan od zahteva klijenta, podgoričke kompanije Eurotehnika MN, bio je da se napravi energetski efikasan objekat kroz upotrebu krovnih solarnih panela.

“Specifičnost objekta ogleda se najpre u načinu oblikovanja prednje fasade, koja je po svojoj materijalizaciji i geometriji upečatljiv motiv objekta, a zatim tu je i način rešavanja programskih zahteva tako da svi segmenti objekta nesmetano funkcionišu” – kažu autori za naš portal.

Kada je pak reč o funkcijama, na prizemlju i na prvom spratu objekta planiran je prodajni prostor, dok je na drugom spratu organizovan kancelarijski prostor po principu „open space”, uz prostorije namenjene upravi u vidu kancelarija i sala za sastanke.

Dnevni izgled prednje fasade; Vizuelizacija: Megrap

Objekat pretenduje da postane reper arhitekture tog dela grada jer se ističe pristupom u obradi fasade i samom oblikovanju.

Iz Megrapa ističu da je oblikovanje bilo uslovljeno oblikom parcele, ali i samom funkcijom.

“Postavljanje prozora koje prati pozicije kancelarija čini da se otvori ritmično ponavljaju na bočnim fasadama, dok je prednji deo objekta reprezentativan i, prema zahtevu investitora, istaknut u odnosu na ostatak objekta” – objašnjavaju arhitekte.

“Objekat pretenduje da postane reper arhitekture tog dela grada jer se ističe pristupom u obradi fasade i samom oblikovanju” – navode za Gradnju iz Megrapa.

Postavljanje prozora prati pozicije kancelarija; Vizuelizacija: Megrap

Staklena fasada je od aluminijumskih profila sa termopan staklom, dok se u prednjem delu objekta javlja ventilisana fasada sačinjena od fasadnih panela.

Završna obrada fasadnih zidova je u vidu dekorativnog maltera i staklene fasade. Staklena fasada je od aluminijumskih profila sa termopan staklom, dok se u prednjem delu objekta javlja ventilisana fasada sačinjena od fasadnih panela.

“Fasada u prednjem delu ima zadatak da privuče kupce svojom atraktivnošću, pa je samim tim više transparentna nego ostatak objekta. Na taj način moguće je ispratiti zamišljenu formu objekta i ostati u kontekstu svih zahteva koje nameće funkcija” – navode sagovornici Gradnje.

Noćni izgled prednje fasade; Vizuelizacija: Megrap

I gabaritan skladišni prostor pride

Arhitekte iz Megrapa ističu da je najveći izazov bio osmisliti objekat koji će biti dovoljno atraktivan da privuče kupce i pruži im uvid u enterijer samog objekta, a u isto vreme omogućiti zaposlenima u kancelarijskom delu objekta da nesmetano obavljaju posao.

“Takođe, prodajni prostor zahteva svakodnevnu logistiku dopremanja artikala za koji treba obezbediti adekvatan prilaz ali i skladišni prostor, čiji gabarit svakako nije mali u odnosu na ukupnu kvadraturu objekta” – kažu na kraju autori projekta.

Faktografija
naziv objekta:

Poslovni objekat – Beko prodajni salon sa kancelarijskim prostorom

mesto:

Donja Gorica, Podgorica, Crna Gora

klijent:

Eurotehnika MN d.o.o.

autor:

Megrap

godina projektovanja:

2023.

godina izgradnje:

2024.

površina:

3.310 m²

spratnost:

Po+P+2

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *