Vila Gug na severu Danske; Foto: BIG
Svetski projekti

Kao poskok u napadu: Ovaj spiralni objekat je pola vila, pola salon automobila

Srce spektakularne kuće Gug čini prostor za automobile koje su vlasnici želeli da pokažu svima koji posete njihov neobičan dom po projektu BIG-a.

U okolini Alborga, grada na severu Danske, nedavno je završena rezidencijalna vila koja se, kako je to slikovito opisao Bjarke Ingels, izvija iz temelja poput poskoka koji kreće u napad.

Ovaj veličanstveni objekat otpočinje na kraju betonskog prilaznog puta, a završava se velikodušnim pogledom na okolna zelena brda, zahvaljujući velikim prozorima na nivou drugog sprata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat se razvija od kraja betonskog prilaznog puta; Foto: BIG

Izložba automobila u srcu vile

Objekat se kroz lokaciju polako izdiže, tako da vlasnici prolaze kroz arhitekturu, pripremajući se za suptilnu silu gravitacije dok se kreću prema gore, piše DesignBoom.

Srce Vile Gug, koja je ime dobila po predgrađu u kom se nalazi, čini prostor za automobile, koje su vlasnici želeli da pokažu svima koji posete njihov dom.

Maketa Vile Gug; Vizuelizacija: BIG

Automobili su poređani unutar linearne zgrade, prateći njenu padinu koja se završava petljom.

Umesto da se odluči za zatvorenu garažu, BIG je organizovao pojedinačne kabine u kojima su automobili vidljivi i za prolaznike, te je ovaj deo kuće poput izložbenog prostora luksuznih automobila.

Automobili su poređani unutar linearne zgrade, prateći njenu padinu koja se završava petljom, objasnili su arhitekti iz Bjarke Ingels Group.

Automobili su vidljivi i za prolaznike; Foto: BIG

Nordijske nijasne pomešane s betonskim podovima

Sadržaji u kući se polako smenjuju, od salona automobila na prizemlju do funkcionalnih prostora kuće, uključujući kuhinju, dnevni boravak i terasu na vrhu zgrade.

Krećući se kroz unutrašnjost Vile Gug, moglo bi se reći da se prostor otvara prema gore, dajući osećaj prozračnosti kući.

Klasične nordijske nijanse bele i braon boje pomešane su sa betonskim podovima. Staklo se mestimično pojavljuje kao pregrada među prostorima, a da pritom ne ograničava nijedan od njih.

Staklo se mestimično pojavljuje kao pregrada među prostorima; Foto: BIG

Dnevna zona otvorenog koncepta gleda ka centralnoj bašti gde se pogledi na okruženje dalje šire.

Dnevna zona otvorenog koncepta gleda ka centralnoj bašti gde se pogledi na okruženje dalje šire, dok se sobe „penju“ te se iz njih mogu videti i dalji horizonti.

Spiralni dom stvara ravnotežu između privatnog života i izlaganja javnosti, dok kontinuirani uspon omogućava postepeni prelaz od parkiranja do stanovanja.

Dnevna zona je otvorenog koncepta; Foto: BIG

Grafički prilog

Preseci

Foto-galerija

Vila Gug na severu Danske; Foto: BIG
Vila Gug na severu Danske; Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG
Foto: BIG

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *