Nova GIS platforma koju je razvilo Ministarstvo prostora; Foto: screenshot
Aktuelno

Svi urbanistički planovi i projekti na teritoriji Beograda od sada na jednom mestu

Ministarstvo prostora lansiralo je novu GIS platformu pod imenom “Gde je plan?” za informisanje javnosti o aktuelnim urbanističkim planovima i projektima u gradu.

Pored Generalnog urbanističkog plana Beograda 2041. koji je u fazi izrade nacrta plana, na teritoriji Beograda postoje brojni projekti koji su na javnom uvidu. Međutim, kako na što jednostavniji i slikovitiji način prezentovati sve planove o kojima se trenutno odlučuje i to na jednom mestu?

Upravo iz ovog razloga Ministarstvo prostora, kolektiv osnovan 2011. godine sa željom da doprinese demokratskom i pravednom razvoju gradova, lansiralo je novu GIS platformu pod imenom “Gde je plan?” za informisanje javnosti o svim urbanističkim planovima i projektima koji su trenutno u toku.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Kliknite na označeni deo mape kako biste saznali šta je plan za tu lokaciju; Foto: screenshot

Na mapi javnih uvida nalaze se svi aktuelni planovi i projekti u 2022. godini na teritoriji Beograda.

Na mapi javnih uvida nalaze se svi aktuelni planovi i projekti u 2022. godini na teritoriji Beograda.

Ono što je zgodno za krajnje korisnike, pored toga što je mapa jednostavna i intuitivna za pretraživanje, jeste što mogu lako da istražuju šta se dešava u njihovom komšiluku i da o tome ostave komentar.

Od rane faze do usvajanja

Mapa se može filtrirati prema statusu (u izradi, usvojeni) ali i prema vrsti i fazi. Tako korisnici lako mogu da pronađu šta predviđa GUP, šta PGR, a šta PDR i to od rane faze kada se donosi odluka o izradi plana, preko javnog uvida do njegovog usvajanja. Kako bude vreme prolazilo, planovi će se moći filtrirati i po godinama.

Informaciju o planu ili projektu možete dobiti tako što ćete kliknuti na označeni deo mape (razvrstani po bojama). Pored osnovnih informacija o planu ili projektu, korisnik može ostaviti komentar i otvoriti javnu diskusiju.

Kako pristupiti

GIS platformi možete besplatno pristupiti na gdejeplan.ministarstvoprostora.org.

 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *