Aktuelno, Novi objekti

Solarni park od 1.000 MW u Srbiji

Luksemburški investicioni fond Securum Equity Partners odlučio je da u Srbiji izgradi solarni park, najveći na svetu, vredan 1,7 milijardi evra.

Ugovor sa državom biće potpisan sledeće nedelje, posle čega će MX grupa, treći najveći proizvođač solarne opreme u Evropi, početi sa izgradnjom fabrike.

O tačnom mestu fabrike koja će proizvoditi opremu za solarni park koji će se prostirati na 3.000 hektara još se razmišlja.

Najverovatnije je reč o lokaciji 50 kilometara od Beograda prema jugu, jer su to prostori sa dovoljnim brojem sunčanih sati tako da se može proizvoditi struja.

„Sva energija koja se proizvede u ovom parku biće namenjena izvozu, mahom u zemlje Evropske uniju, i zato Srbija nema obavezu da proizvođačima plaća takozvane podsticajne (feed in) tarife“, objašnjava Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje će u ime Vlade Srbije potpisati ugovor sa investicionim fondom.

Ukoliko MX grupa dobije sve dozvole za gradnju na vreme, od januara 2013. bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i ona bi se po fazama odvijala do kraja 2015. Kako se očekuje, prvi zeleni kilovati izaći će na tržište Srbije, ali i EU u drugom tromesečju 2016.

U fabrici za izradu solarne opreme trebalo bi da radi 200 ljudi, mahom projektanata, inženjera građevine i arhitekture, dok bi solarni park trebalo da zaposli još 1.000 ljudi.

Za realizaciju tog projekta će se koristiti zemljišta koja se nalaze u regionima Srbije sa najvećom efikasnošću sunčeve ozračenosti i u blizini dalekovoda sa odgovarajućim kapacitetom za prenos električe energije. Takođe, parametar za korićenje zemljišta je da su marginalna, jer je strateška i etička odluka kompanije da ne upotrebljava zemljišta namenjena poljoprivredi.

Potencijal sunčevog zračenja koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi bio je jedan od ključnih razloga da se luksemburška firma odluči da baš ovde gradi solarnu elektranu dvostruko veću od sadašnje svetskog lidera kalifornijskog solarnog parka snage 500 megavata (MW).

Predstavnik firme Securum Alesio Kolusi rekao je u februaru na predstavljanju projekta da je između velikog broja zemalja kojima je taj projekat bio ponuđen izabrana Srbija zbog spremnosti institucija Vlade Srbije da prihvate projekat, geografskog položaja zemlje, idealnih klimatskih uslova za obnovljive izvore energije, kao i visoko obrazovanog i kvalifikovanog kadra.

Pročitajte više o projektu sa sajta kompanije

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *