Aktuelno

Zgrade u Novom Sadu će štedeti energiju

Memorandum o razumevanju između Grada Novog Sada, Gradske agencije za energetiku i Republičke agencije za energetsku efikasnost (AEE) potpisan je 28. maja u Skupštini grada. Osnovni cilj memoranduma jeste saradnja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije a prvi demonstracioni projekat biće upriličen na zgradi Gerontološkog centra na Novom naselju.

Saradnja podrazumeva razmenu informacija, organizovanje zajedničkih nastupa, zajedničko apliciranje na regionalnim i evropskim projektima i realizaciju proejkata.

Na dokument su potpis stavili gradonačelnik Igor Pavličić, direktor AEE Bojan Kovačić i direktor Agencije za energetiku Dejan Kovač.

– Do 2012. godine određeni broj javnih zgrada u Novom Sadu biće rekonstruisan kako bi postale energetski efikasne. Važno je ukazati da je moguće projekte finaninsirati iz ostvarenih ušteda, a tu je i model gde ESKO kompanije mogu da investiraju u rekonstrukciju instalacija i fasada, a da posao naplate iz tako ostvarene uštede u troškovima za energiju – rekao je direktor AEE Kovačić. Dodao je da je potrebno uvesti sitem upravljanja komunalnom energetikom (rasveta, grejanje, vodovod) na nivou grada.

– Ovo je prvi korak ka cilju da Novi Sad postane jedan od pionira u primeni energetske efikasnosti. Potreban je širi front gradova u Srbiji kako bi osnovali republički fond za energetsku efikasnost. Moramo i smanjiti zavisnost od uvoznih energenata, kako bismo izbegli slučajeve kao što je bila gasna kriza. AEE treba da pomogne razvoj energetski efikasnog društa. Mi smo u Novom Sadu, uvođenjem novog sistema obračuna naplate grejanja „Novosadske toplane“ učinili korak ka tome – izjavio je direktor Agencije za energetiku grada Kovač.

Po njegovim rečima, postoje projekti koji su pokazali da se ulaganjem u termostatske ventile, bolju izolaciju i druge instalacije, kroz uštedu u računima ulaganje može isplatiti za dve godine.

Gerontološki centar biće prvi u Srbiji

Po rečima direktora AEE Bojana Kovačića, sistem po kojem će se rekonstruisati Gerontološki centar nije novina u Evropi, ali će biti prvi takav projekat u Srbiji. To je ESKO (Energy Service Companies) model finansiranja. Naime, takve kompanije nude da ugrade opremu i materijale koji će ostvariti zagarantovanu uštedu u određenom procentu.

Te komapnije bi zatim, svoj posao naplaitile u određenom procentu iz ostvarene uštede tokom određenog vremenskog perioda. Koja će kompanija dobiti posao na Gerontološkom centru odrediće mešovita stručna komisija, sastavljena iz predstavnika grada i AEE.

(Dnevnik)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *