Aktuelno

Bajden ukinuo Trampovu odluku o „lepim zgradama“

Novoizabrani predsednik SAD zvanično je poništio odluku svog prethodnika kojom se sve državne zgrade moraju projektovati u klasičnom stilu.

Džo Bajden, novi predsednik SAD, na samom početku svog mandata najavio je da će opozvati niz odluka prethodne uprave, a među njima se izgleda prva našla odluka pod nazivom Promoting Beautiful Federal Civic Architecture. Ovim kontroverznom odlukom zahtevalo se da sve nove federalne zgrade budu „lepe“ i izgrađene u „klasičnom“ stilu, što je Donald Tramp i potpisao 18. decembra 2020. godine. Samo 69 dana kasnije, odluka je ukinuta.

„Ukidanjem ove uredbe, Bajdenova administracija obnovila je mogućnost slobode u dizajnu što je od suštinske važnosti za arhitekturu. Ovo je važna odluka za odvijanje normalnog arhitektonskog procesa i za dobijanje najkvalitetnijih mogućih rešenja budućih državnih zgrada. Radujemo se tome što ćemo nastaviti da radimo sa administracijom u pravcu razvijanja politike koja stvara zdrave, pravedne i ravnopravne zajednice“, rekao  je predsednik Američkog instituta arhitekata (AIA), Peter Exley, a prenosi Dezeen.

Bajden vraća „slobodu izbora dizajna“

Uredbom nije zabranjen nijedan arhitektonski pravac, ali je nametnut „prelepi klasični“ stil.

Naime, još tokom februara 2020. godine, kada su procurele informacije o usvajanju sporne naredbe, AIA su se organizovali i uputili otvoreno pismo Donaldu Trampu, kojim se osuđuje pokušaj tadašnje administracije da ograniči arhitekturu.

U svojim daljim razmatranjima tadašnja administracija je čak razmatrala da zabrani primenu određenih stilova u arhitekturi, poput brutalizma. Konačnom uredbom ipak nije zabranjen nijedan arhitektonski stil, ali je nametnut „prelepi klasični“ stil.

Novi logotip Bele kuće

Osim poništenja sporne arhitektonske odluke, Bajdenova administracija je rebrendirala zvanični vizual Bele kuće. Na novom arhitektoničnom logotipu, koji  je dizajnirala kreativna agencija Wide Eye, vidi se Bela kuća sa svedenim linijama – reklo bi se u savremenom, minimalističkom stilu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *