Proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije u Beogradu
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako će izgledati proširenje depoa Narodne biblioteke Srbije

Koncept proširenja postojećeg depoa zgrade Narodne biblioteke u Beogradu zasnovan je na mimikričnom stavu i poštovanju arhitekture zaštićenog objekta.

Narodna Biblioteka Srbije, u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, raspisala je u decembru prošle godine arhitektonski konkurs za idejno rešenje proširenja postojećeg depoa biblioteke, a povod je bio nedostatak prostora za smeštaj bibliotečke građe. Kako je nedostatak prostora za navedene potrebe NBS prepoznat pre više decenija, planski osnov za predmetnu izgradnju sadržan je u Planu detaljne regulacije dela Vračarskog platoa.

Prvu nagradu na konkursu osvojili su autori prof. Branislav Mitrović, d.i.a. i doc. dr Đorđe Alfirević, d.i.a. kao i projektanti Dušan Međedović, mast.arh., Uroš Majstorović, mast.arh., Stefan Lakić, mast.arh., Dušan Grujović, mast.arh. Konkursno rešenje je rađeno u okviru arhitektonskog studija MITarh d.o.o. iz Beograda.

Novi objekat je gotovo u potpunosti ukopan i usklađen sa topografijom i nivelacijama okolnog partera.

Kako je navedeno u obrazloženju, koncept proširenja postojećeg depoa zgrade Narodne biblioteke je zasnovan na mimikričnom stavu i poštovanju arhitekture zaštićenog objekta. Novi objekat je gotovo u potpunosti ukopan i usklađen sa topografijom i nivelacijama okolnog partera. Arhitekturu objekta čini forma zatravljenog postamenta, čija gornja regulacija proističe iz nivelete partera biblioteke, dok je prema Nebojšinoj ulici formirana vitoperna škarpa koja prati njen nagib.

Škarpa je otklonjena prema Nebojšinoj ulici u odnosu na paralelni pravac škarpe koja postoji u rešenju platoa (arh. B. Mitrovića i D. Miljkovića), čime zadržava karakter postamenta koji su autori prethodno pretpostavili kao smernicu artikulacije zapadne strane svetosavskog platoa. Glavni pristup objektu je iz Skerlićeve ulice na mestu platoa koji je određen kotom službenog ulaza u biblioteku na nivou niskog prizemlja.

Funkcionalna organizacija prostora

Strukturu proširenja depoa čine tri osnovne prostorno-funkcionalne celine: multifunkcionalni izložbeni prostor sa pratećim prostorijama, kancelarijski blok i prostori depoa, a objekat ima i četiri podzemna nivoa.

Osnovna karakteristika funkcionalne organizacije prostora je proistekla iz stava da izložbeni prostor treba da bude vizuelno eksponiran i pristupačan posetiocima iz pravca Skerlićeve ulice, a da se iza njega nadovezuju ostali sadržaji. Izložbeni prostor je razvijen u dva nivoa i pristupa mu se preko glavnog ulaza i holskog prostora. Glavni nivo izložbenog prostora prostire se delimično i ispod pristupnog platoa.

Svi nivoi su po vertikali povezani protivpožarnim stepeništima na propisanim međurastojanjima, pri čemu je glavno jezgro sa stepeništem i liftovima pozicionirano uz ulazni hol na granici objekta sa istočne strane.

Kancelarijski blok osvetljen je sa severne strane zenitalnim osvetljenjem.

Kancelarijski blok je pozicioniran neposredno iza izložbenog prostora i osvetljen je sa severne strane zenitalnim osvetljenjem. Novi depoi se prostiru na sva četiri nivoa. Sa postojećim depoima su povezani na nivoima blagim rampama, koje se nalaze u produžetku komunikacija postojećeg depoa biblioteke. Svi depoi su podeljeni u manje celine zbog protivpožarnih uslova. Prostori za rad bibliotečkih radnika su na svakom nivou u zoni neposredno uz glavno jezgro. Tehničke prostorije su objedinjene i pozicionirane u istočnom delu objekta u prostoru
ispod pristupnog platoa u dva nivoa. Pristup tehničkim prostorijama je omogućen kroz svetlarnik i alternativno u zoni iza silazne rampe u javnu podzemnu garažu „Narodna biblioteka” koja je predviđena urbanističkim projektom.

Betonska konstrukcija i dijafragma

Konstruktivni sistem objekta je skeletni sa armiranobetonskim kvadratnim stubovima u osnovnom rasteru 6,6×6,6 metara. Međuspratne tavanice su armiranobetonske ploče debljine 20cm. Objekat je fundiran na armiranobetonskoj temeljnoj ploči pretpostavljene debljine 80cm. Po obodu čitavog objekta je zbog dubine ukopavanja nove zgrade predviđeno izvođenje armiranobetonskih zidova i dijafragmi. Seizmičko ukrućenje objekta je sprovedeno armiranobetonskim zidovima u dva pravca. Na svim nivoima su oko depoa predviđeni armiranobetonski zidovi i kanali kao zaštita od potencijalne vlage.

Četiri podzemna nivoa

Materijali i rasveta

Na mestima gde postoje zastakljene fasadne pozicije predviđena je primena kvalitetne prohromske bravarije sa niskoemisionim staklima. Na podnim površinama je predviđeno da bude izlivena epoksidna smola u svim prostorijama u koje ne ulaze posetioci, dok je za javne prostorije (izložbeni prostor, hol i sl.), predviđeno oblaganje kamenim pločama velikih formata.

Veštačko osvetljenje nove zgrade depoa je predviđeno sistemom rasvete koji je integrisan u spušteni plafon. Osvetljenje objekta je koncipirano da bude nenametljivo, a ipak da daje neophodan svetlosni učinak u ostvarivanju ambijenta. Osvetljenje izložbenog prostora je predviđeno da bude na šinama, pomično i pozicionira se po potrebi izlaganja.

Akcenat na energetskoj efikasnosti

Ostvarivanje i unapređenje energetske efikasnosti objekta je postignuto primenom kvalitetnih, ekološki održivih materijala, koji doprinose sveukupnom termičkom i energetskom balansu i funkcionalnom komforu u objektu. Predviđena su troslojna stakla u fasadnim zastakljenim sistemima i veće debljine kamene vune u kompozitnim fasadnim zidovima.

Amfiteatar za javne skupove

Funkcionalnu specifičnost korišćenja nove zgrade depoa čini mogućnost horizontalnog povezivanja prostora novog i postojećeg depoa. Takođe, značajna je veza izložbenog prostora sa postojećim kapacitetima i službenim ulazom biblioteke. Krovne površine objekta su zatravljene i blago nagnute u severnom delu prema zgradi biblioteke, čime je ostavljena mogućnost da se natkriveni prostor ispod sprata biblioteke koristi kao amfiteatar sa prostorom za javne skupove. Pristup za lica sa posebnim potrebama je omogućen preko prisutpnog platoa iz pravca Skerlićeve ulice. Prostori za parkiranje su predviđeni prema raspisu konkursa u okviru javne garaže.

PRVA NAGRADA za Idejno rešenje za izgradnju – proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije u…

Posted by Djordje Alfirevic on Monday, March 1, 2021

Fotogalerija prvonagrađenog rešenja

Ostali nagrađeni

Na konkursu za Idejno rešenje proširenja postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije, druga nagrada dodeljena je radu AKVS arhitektura (Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović i Aleksa Bekić), koje možete videti ovde.

Treća nagrada pripala je timu koji čini: Zoran Radojičić i Dejan Miljković, sa projektantima saradnicima: Petar Sazdanović i Vida Nedeljković. Rešenje pogledajte ovde.

Srodni link

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *