Foto: Pokrajinska vlada
Građevinarstvo

Brza pruga Novi Sad-Subotica spremna za početak izgradnje

Za deonicu dugu 108 kilometara, izvođači imaju rok od 33 meseca. Završen nadvožnjak na brzoj pruzi u Novom Sadu.

Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada ulazi u završnu fazu, kako bi do kraja godine posao bio završen, a uporedo sa tim teku pripreme za početak radova između Novog Sada i Subotice, saopštavaju iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije.

Rukovodstvo i stručne službe Infrastrukture železnice Srbije i predstavnici konzorcijuma kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company razgovarali su o pripremnim aktivnostima koje je potrebno obaviti pre početka radova, kao i o početku radova u Novom Sadu, zatim o smeštanju materijala za rekonstrukciju pruge, kao i o uređenju železničke stanice Novi Sad.

Dvokolosečna pruga za brze vozove

Pruga Novi Sad-Subotica, u dužini od 108 kilometara, treća je deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd-Budimpešta, piše eKapija.

Vrednost ugovora je oko 1,16 milijardi dolara, a rok za izvođenje radova je 33 meseca od njihovog početka. Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom.

Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge i puta, kao i ugradnju nove elektrotehničke infrastrukture za velike brzine.

Završen nadvožnjak na brzoj pruzi u Novom Sadu

U međuvremenu, izgradnja novog nadvožnjaka u Temerinskoj ulici u Novom Sadu, na trasi pruge za velike brzine, završena je 26. februara, čime je Infrastruktura železnice Srbije kao investitor ovog projekta stvorila uslove da se uspostavi drumski saobraćaj u jednoj od najprometnijih gradskih ulica.

Tenderi u toku

Podsetimo, nedavno je Infrastruktura Železnice Srbije raspisala tender za nabavku usluge tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke pruge, deonica Novi Sad-Subotica. Takođe, raspisan je i tender za geodetske radove na pruzi Novi Sad-Subotica.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Noćni Bingvir

    Potemkinov presednik,potemkinova pruga

  2. Razuman Srbin

    Mislim da je tačan naziv srpsko-madjarska pruga. A možda se u Madjarskoj zove madjarsko-srpska. Ali to sa nama nema nikakve veze. Pošto smo mi i dalje Srbija. Kao i što je La Manš Englezima Engleski kanal.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *