Građevinarstvo

U prizemlju ove porodične kuće u Nemačkoj proizvodi se biogas

Kružna osnova ove kuće uopšte nije slučajna…

Kada je nemački pionir u tehnologiji biogasa poručio projekat nove kuće za svoju porodicu u Medebahu, u srcu Nemačke, od arhitektonske firme Christoph Hesse Architects imao je pomalo neobičnan zahtev – kuća je morala imati kružnu formu. Prema rečima ovog mašinskog inženjera, koji je želeo da ostane anoniman, kružna forma je idealna za proizvodnju biogasa, koji će se u ovom slučaju koristiti za energetske potrebe kuće.

Objekat nazvan Villa F zapravo je „prva veza u lokalnoj toplotnoj mreži“ koja će koristiti biogas i koja će lokalnoj zajednici predstavljati uzor kako bi se u budućnosti smanjila potreba za fosilnim gorivima.

Villa F je uzorna kuća koja će koristiti biogas kako bi u budućnosti stvorila zajednica sa sopstvenim energetskim napajanjem

Villa F smeštena je u nemačkom mestu Medebah, a arhitekte su prilikom projektovanja pazile da ona bude u skladu sa svojim okruženjem. Korišćeni su lokalni materijali poput kamena na fasadi, a kosina krova prati onu koja oblikuje lokalne planine, piše Inhabitat.

Na prizemlju kuće nalazi se kancelarija koja je povezana sa ostalim prostorijama u kojima se proizvodi biogas. Na spratu je organizovan stambeni prostor, gde dnevni boravak zauzima centralnu poziciju a oko njega su smešteni spavaća soba sa kupatilom, kuhinja, kao i sauna i prostrana lođa sa džakuzijem.

 

Biogas kao alternativa fosilnim gorivima

Biogas je poslednjih godina, zahvaljujući biomasi iz šumarstva, poljoprivrede i stočarstva, počeo da se pojačano koristi u mnogim selima za proizvodnju električne i toplotne energije. Na globalnom nivou, ovaj sistem bi mogao znatno da smanji potrebu za fosilnim gorivima.

Prva iskra

„Energetska efikasnost i zaštita životne sredine su primarni elementi ovog dizajna. Kao model doma koji funkcioniše zahvaljujući biogasu, Villa F je već inspirisala druge stanovnike mesta da usvoje ovu tehnologiju kako bi u budućnosti stvorili zajednicu sa sopstvenim energetskim napajanjem.“ – istakle su arhitekte.

Foto: Christoph Hesse Architects, Deimel + Wittmar

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *