Soda bikarbona u betonu?; Foto: Unsplash (Stefan Spasov)
Materijali

Naučnik poreklom iz BiH dodao u beton sodu bikarbonu i evo šta je rezultat

Tim istraživača sa MIT-a otkrio je da dodavanje ovog jeftinog sastojka u beton može smanjiti količinu ugljen-dioksida koji se stvara tokom njegove proizvodnje.

Posle vode, beton je materijal koji se najviše troši na svetu i velika je baza na polju izgradnje, a sa druge strane uticaj betona po prirodno okruženje je veoma štetan. Kao građevinski materijal beton ima mnogo prednosti, a neke od njih su da je veoma izdržljiv, jednostavan za proizvodnju i relativno jeftin.

Ipak, njegova mana je to što nije ekološki prihvatljiv u svom konvencionalnom obliku, odnosno sastavu. Međutim, čovek s našeg prostora možda ima rešenje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hemijska reakcija kao veći izazov

Dok se proces pečenja može prebaciti sa korišćenja fosilnih goriva na korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora, drugi faktor koji doprinosi emisiji ugljen-dioksida, a to je hemijska reakcija, predstavlja veći izazov.

Kako se mineralna mešavina zagreva na temperaturu iznad 1.400 stepeni Celzijusa, ona se transformiše iz kalcijum karbonata i gline u mešavinu klinkera, odnosno kalcijum-silikata, i ugljen-dioksida. Ovaj ugljen-dioksid u tom procesu izlazi u vazduh.

Karbonizacija posebno može oslabiti očvrsli beton, smanjujući njegovu unutrašnju alkalnost i dovodeći do korozije čelika u armaturi.

Vremenom, ugljen-dioksid u atmosferi reaguje sa kalcijum-oksidom u betonu, mineralizujući ugljen-dioksid u kalcijum-karbonat u procesu poznatom kao karbonizacija. Ovaj proces je, može se reći, obrnuto od onoga što se dešava kada se pravi beton.

Dok karbonizacija omogućava betonu da sekvestira (hvata i skladišti) ugljen-dioksid, ona takođe može oslabiti beton, posebno očvrsli beton, smanjujući njegovu unutrašnju alkalnost i dovodeći do korozije čelika koji se koristi kao armatura.

Ilustracija: MIT

Unapređen koncept multifunkcionalnog betona

Tim istraživača sa MIT-ja je osmislio način da se pozabavi pitanjem ugljen-dioksida u ranim fazama, tokom mešanja betona i izlivanja, pre nego što se beton uopšte stegne i to uvođenjem veoma jeftinog materijala, natrijum-bikarbonata, inače poznatog kao soda bikarbona.

Istraživači su otkrili da dodavanjem natrijum-bikarbonata, čak 15% ukupne količine ugljen-dioksida koji se vezuje sa proizvodnjom cementa može biti mineralizovano tokom ranih faza.

Kompozit, koji je potpuno novi materijal, a koji istraživači koriste je mešavina kalcijum karbonata i kalcijum silicijum hidrata.

„Sve to je veoma uzbudljivo jer naše istraživanje unapređuje koncept multifunkcionalnog betona, tako što uključuje dodatne prednosti mineralizacije ugljen-dioksida tokom proizvodnje i livenja“, rekao je za MIT News profesor Admir Mašić, vođa studije.

Profesor Admir Mašić; Foto: cee.mit.edu

Problem postao deo rešenja

Štaviše, „novi“ beton se može pohvaliti i činjenicom da se brže veže i to bez gubitka svojih mehaničkih performansi. Ovo znači i da bi poslovi u građevinskoj industriji mogli da se završavaju brže.

Mora se naglasiti da karbonizacija betona u ranoj fazi nije nešto novo, ali otkriće istraživača sa MIT-a usmereno je na sposobnost izdvajanja ugljen-dioksida u fazi pre očvršćavanja.

„Naše novo otkriće bi se dalje moglo kombinovati sa drugim nedavnim inovacijama u razvoju betonskih mešavina sa nižim ugljeničnim otiskom, kako bi se obezbedili mnogo zeleniji, pa čak i karbon-neutralni građevinski materijali pretvarajući beton od problema u deo rešenja“, rekao je Mašić, inače rođen u BiH, koji za sebe kaže:

„Ja sam Bosanac, imam italijansko srce, nemački pasoš, američki mozak. Osećam se građaninom sveta” –  izjavio je svojevremeno profesor Mašić za Voice of America.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *