Standardne betonske cevi za kanalizaciju imaju problem s korozijom materijala; Foto: NPCA
Materijali

Kapsule ispunjene muljem lek za dotrajale betonske kanalizacione cevi

Neobičan aditiv mogao bi da pomogne kanalizacionim cevima da se samozaleče ali i da se bolje zaštiti prirodna sredina. Pogledajte kako!

Betonske kanalizacione cevi konstantno su izložene korozivnoj kiselini koju proizvode bakterije iz otpadnih voda. Rešenje za ovaj problem naučnici vide baš u otpadnim vodama, odnosno u nus proizvodu prečišćavanja otpadnih voda.

Razvijen na Univerzitetu Južne Australije, od strane tima koji je predvodila profesorka Yan Zhuge, aditiv je u formi mikrokapsula napunjenih mešavinom praha kalcijum hidroksida i mulja stipse (kalijum aluminijum sulfat), što je nus proizvod nastao u postrojenjima za prečišćavanje vode. Ovaj materijal inače završava na deponijama.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Kada kapsula pukne, smeša će formirati čvrsti gel koji odmah popunjava prslinu.

Prema predstavljenom istraživanju, predviđeno je da se kapsule dodaju vlažnom betonu u završnoj fazi mešanja, neposredno pre nego što se izliju segmenti za kanalizacione cevi, piše New Atlas.

Sve dok napravljena betonska cev ostane neoštećena, biće netaknute i sve kapsule. Međutim, ako se kiseline u otpadnoj vodi nagomilaju u jednom delu i izazovu pucanje betona, opne kapsula osetljive na kiselinu će puknuti, što je odgovor na pad pH vrednosti, te će se sadržaj iz kapsula osloboditi.

Kada se silicijum dioksid i aluminijum oksid u mulju pomešaju sa kalcijum hidroksidom, smeša će formirati čvrsti gel koji odmah popunjava prslinu. Osim toga, tokom vremena kalcijum hidroksid će se karbonizovati i formirati čvrsti kalcijum karbonat, obezbeđujući dogovečnost popravljenog segmenta.

Dve muve jednim udarcem

Profesorka Zhuge je objasnila da njen tim još uvek izučava koliko se „lekovitih“ agenasa oslobodi prilikom svakog incidenta, što će zauzvrat omogućiti naučnicima da otkriju koliko često se postupak zalečenja može realizovati na jednom mestu.

„Poboljšanje recepture betonske mešavine poželjan je metod za kontrolu mikrobno izazvane korozije. Rešenje svakako može biti korišćenje betona koji se samoizleči i sam zatvori prsline, bez intervencije čoveka. Uvereni smo da će novi beton, zasnovan na naprednoj kompozitnoj tehnologiji, rešiti istovremeno probleme korozije kanalizacionih cevi i odlaganja mulja.“, rekla je profesorka Zhuge.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *