Dragoljub Bakić (1939-2023); Foto: YouTube screenshot Nova
In Memoriam

Preminuo arhitekta Dragoljub Bakić

Neki od njegovih najznačajnijih projekata su Upravna zgrada Termoelektrane Obrenovac, sportska dvorana Pionir, stambena naselja Nova Galenika i Višnjička banja i mnogi drugi.

Arhitekta Dragoljub Bakić preminuo je u 84. godini života, piše Nova. Rođen je 1939. u Kragujevcu, a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962. godine.

Tokom karijere je radio u Energoprojektu kao arhitekta, i u birou Arhitektura – Urbanizam, odnosno Ateljeu 5 koji je osnovao sa supugom Ljiljanom Bakić.

Autor je brojnih objekata i urbanističkih celina širom bivše Jugoslavije, Kuvajtu, Zambiji, Iraku, Zimbabveu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bugarskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Maleziji, Venecueli i Japanu.

Bio je član Akademije arhitekture Srbije.

Dobitnik je nagrade Salona arhitekture za 1974, 1976, 1978 i 1991. godinu i dobitnik Velike nagrade Saveza arhitekata Srbije 1994. godine.

Sportska sala Pionir – Dragoljub i Ljiljana Bakić; Foto: Arhiva modernizma

Kritičar investitorskog urbanizma

Bakić je bio i društveno i politički aktivan. Kritikovao je negativne trendove u razvoju Beogradu, tzv. investitorski urbanizam, a posebno kontroverzni projekat Beograd na vodi.

Neki od njegovih najznačajnijih projekata su Upravna zgrada Termoelektrane Obrenovac, sportska dvorana Pionir, stambeni soliter „Y“ u Kragujevcu, stambena naselja Nova Galenika i Višnjička banja, kongresni centar u Harareu i mnogi drugi.

Bakićeva supruga Ljiljana, sa kojom je najčešće radio u koautorstvu, preminula je u julu prošle godine.

 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *