Materijali

Kako se računa energetska efikasnost zgrada

Realnost modernog projektovanja korišćenjem novog Pravilnika i softvera.

Protekao je već dovoljan vremenski period od početka primene regulative iz oblasti Energetske Efikasnosti (EE) zgrada da bi mogli da damo prve utiske odnosno prva iskustva u implementaciji, pre svega novih Pravilnika o EE. Kao što je poznato, Pravilnik o EE zgrada definiše obavezu izrade Elaborata EE za sve nove zgrade kao i da je ovaj dokumet potrebno pripremiti zajedno sa ostalom tehničkom dokumentacijom prilikom predaje zahteva za građevinsku dozvolu. Ovaj deo upravnog postupka i definitivno funkcioniše što je ogroman korak u projektovanju EE rešenja za zgrade.

proracun-energetske-efikasnosti-1

Da bi ostvarili tražene performanse pojedinih sklopova u termičkom omotaču moramo primeniti kvalitetna rešenja u izboru termoizolacionih materijala kao i usaglasiti sistemsko rešenje za svaku od ovih pozicija. Fasadni zid je svakako jedan od najznačajnijih sklopova objekta pa je za ovu poziciju Pravilnik propisuje Umax=0,30 W/m2 K što znači da je u standardnom slučaju potrebno ugraditi minimum 12 cm termoizolacionog materijala.

Jedno od komfornih rešenja za tu poziciju je kamena mineralna vuna u sistemu kontaktne fasade. Ovo je najbolje rešenje za ovu poziciju jer pored termičke zaštite pruža i dodatne benefite kao što su zvučna zaštita (svi smo svesni sve veće opasnosti po ugodnost boravka i zdravlje od spoljne buke), zaštitu od požara (kamena mineralna vuna je negoriv materijal i jedini je izbor izolacionog materijala za fasadne sisteme koje je potrebno izvesti kao negorive) i paropropusnost ( definitivno značajna karakteristika koja definiše u velikoj meri kvalitet unutrašnjeg vazduha u prsotoru koji termoizolujemo.

Što se tiče grejanog potkrovlja, novi maksimalno dozvoljeni koeficijenti Umax su najstrožiji kada je u pitanju pozicija omotača i kosog krova iznad grejanog prostora, gde je za nove objekte Umax=0,15 W/m2K.

Do pasoša preko besplatnog softvera

Za proračun energetskog razreda zgrade koristite besplatan program KnaufTerm 2 Pro. Pored mogućnosti štampanja svih rezultata i energetskog pasoša za zgradu, značajno je pomenuti da program omogućava formiranje heterogenih sklopova (u cilju dobijanja realnijih rezultata u proračunu) i mogućnost da se za pozicije toplotnog omotača za konstrukcije na tlu i zidove u tlu proračuna po standardu EN ISO 13370 koji daje realne pokazatelje pri proračunu koeficijenta U(W/m2 K) i utiče na verodostojnost rezultata i na kraju definisanja slojeva za ove pozicije.

proracun-energetske-efikasnosti-2

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *