Foto: Chromaphotography
Materijali

Slatka gradnja: Ove biocigle napravljene su od nusproizvoda šećerne trske

Četiri puta lakši od tradicionalne opeke i sa 15 do 20% manjim ugljeničnim otiskom, Sugarcrete bi mogao biti sledeća velika stvar u građevinarstvu.

Arhitektonski studio Grimshaw i Univerzitet Istočnog Londona (UEL) ostvarili su uspešnu saradnju kako bi stvorili Sugarcrete – građevinski blok od biomaterijala sa isprepletenim oblikom, napravljen od bagase, nusproizvoda šećerne trske.

Tim sa UEL-a je zajedno sa dvojcem iz Grimshawa, arhitekticom Elenom Šilovom i direktorom tehnologije dizajna Endijem Vatsom, radio na razvoju koncepta, dizajna i izradi proizvoda uz podršku brenda šećera Tate & Lyle Sugars.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U ovom projektu tim je pomešao bagasu sa mineralnim vezivnim sredstvima; Foto: Chromaphotography

Četiri puta lakši od tradicionalne opeke

Kako za Dezeen objašnjavaju iz tima koji stoji iza materijala Sugarcrete, godišnje se na svetu proizvede skoro dve milijarde tona šećerne trske, a od toga nastane oko 600 miliona vlaknaste bagase, kao nusproizvod.

U ovom projektu tim je pomešao bagasu sa mineralnim vezivnim sredstvima kako bi napravili novi materijal, koji je dizajniran tako da bude četiri puta lakši od tradicionalne opeke, kao i da ima 15 do 20% manji ugljenični otisak.

U odnosu na beton emisije ugljenika novog materijala su 20 puta niže; Foto: Chromaphotography

Koristeći samo 30% svetske proizvodnje bagase, Sugarcrete bi mogao u potpunosti da zameni tradicionalnu industriju opeke.

Ovaj materijal je takođe jeftiniji od betona i u odnosu na beton emisije ugljenika su 20 puta niže, naglasili su iz Sugarcrete tima.

„Koristeći samo 30% svetske proizvodnje bagase, Sugarcrete bi mogao u potpunosti da zameni tradicionalnu industriju opeke, nudeći potencijalnu uštedu od 1,08 milijardi tona CO2, što je 3% globalne proizvodnje CO2“, dodaju oni.

Modularna ploča može da se pruži dužinom i do tri metra; Foto: Chromaphotography

Gradnja bez potrebe za malterom

Arhitekte iz Grimshawa su razvile poliedarski oblik koji je korišćen za formiranje materijala u blokove koji se međusobno spajaju, a sve to na osnovu inspiracije koju su pronašli u dizajnu francuskog inženjera Žozefa Abeja, koji je on izveo 1699. godine za ravan krov.

Isprepletani moduli su raspoređeni u naizmeničnim orijentacijama i povezani zajedno pomoću naknadno zategnutih perimetarskih veza, kako bi se kreirala „šećerna“ ploča, odnosno modularna ploča koja može da se pruži dužinom i do tri metra, bez potrebe za malterom među ovim biociglama.

Materijal ima i dobra izolaciona svojstva i otporan je na vatru; Foto: Chromaphotography

Blokovi su dizajnirani tako da se lako uklapaju u konstrukciju, kao i da se lagano rastavljaju kako bi mogli ponovo da se koriste.

Uz primenu robotizovane proizvodnje i tehnologije proširene stvarnosti, blokovi su dizajnirani tako da se lako uklapaju u konstrukciju, kao i da se lagano rastavljaju kako bi mogli ponovo da se koriste na nekom drugom projektu.

Materijal ima i dobra izolaciona svojstva i otporan je na vatru. Projektni tim predlaže da se Sugarcrete može koristiti i za izolacione ploče, noseće zidove, ako i strukturalne podne i krovne ploče.

„Interesovanje arhitekata iz Grimshawa za isprepletane geometrije donelo je nove mogućnosti za primenu materijala Sugarcrete, te se može koristiti za demontažne, višekratne i vatrootporne kompozitne ploče pod nazivom Sugarcrete Slab“, navode iz tima.

Kreativni tim koji stoji iza novog materijala; Foto: Chromaphotography

Primena na globalnom nivou

Istraživanje vezano za Sugarcrete je javno dostupno, sa nadom da će se pokrenuti tendencija da se materijal proizvodi širom sveta, a posebno u zajednicama u kojima se šećerna trska uzgaja lokalno.

Projektni tim namerava da nastavi istraživanje vezano za ovaj biomaterijal, te imaju ideju da se budući testovi fokusiraju na proučavanje kapaciteta smicanja i zatezanja materijala, što se dalje može koristiti za eventualno smanjenje distribucije armature unutar sistema.

„Sledeći koraci istraživanja će nam pokazati razvoj digitalnih alata povezanih sa dostupnošću nusproizvoda iz različitih useva i regiona, kao i kriterijumima performansi koji mapiraju potencijal za primenu Sugarcretea na globalnom nivou, dodali su na kraju iz tima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *