Novi materijal bez ugljenika jednako je pristupačan, svestran i izdržljiv kao i tradicionalni cement; Foto: Partanna
Materijali

Bivša NBA zvezda proizvodi beton koji uklanja ugljenik poput drveta

Korišćenjem čelične šljake i slane vode kao veziva svaki blok Foksove kompanije može da apsorbuje ugljen-dioksid 100 puta brže od običnog cementnog bloka.

Partanna, američka startap kompanija čiji je suosnivač bivša NBA zvezda i glumac Rik Foks, obezbedila je investiciju od 12 miliona dolara za pravljenje betona koji izbegava i uklanja ugljen-dioksid, što zauzvrat stvara mogućnosti za izbegavanje i uklanjanje ugljenika.

Sa sedištem na Bahamima, Partannu su zajedno osnovali Foks, nekadašnji igrač Boston Seltiksa i LA Lejkersa, i njegov poslovni partner Sem Maršal 2021. godine, a kompanija tvrdi da je njen građevinski materijal bez ugljenika jednako pristupačan, svestran i izdržljiv kao i tradicionalni cement.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zagađenje cementa ugljenikom

Cement je najrasprostranjenija supstanca na svetu posle vode. Globalna industrija cementa je odgovorna za emisiju 8% ukupnog ugljeničnog otiska, mnogo više od emisija iz avijacije.

Da je industrija država, ona bi bila treći najveći emiter CO2 na svetu, posle SAD i Kine. Njena emisija potiče od ogromnih količina CO2 koji se emituju sagorevanjem fosilnih goriva, što je najčešće ugalj.

Proizvodnja portland cementa, veziva koje drži agregate zajedno, zahteva zagrevanje krečnjaka i drugih minerala na povišenim temperaturama. Ovaj proces oslobađa tone CO2 u vazduh.

I upravo to je ono što Partanna pokušava da promeni svojom jedinstvenom betonskom formulacijom koju je usavršio suosnivač kompanije Sem Maršal.

NBA beton: Uklanjanje ugljenika poput drveta

Umesto da se koristi portland cement, veliki izvor emisije CO2, startap koristi specijalnu mešavinu prirodnih i recikliranih sastojaka osušenih na temperaturi okoline.

Oni ne koriste visokoenergetski proces koji zagađuje vazduh i zagreva planetu, te je njihov beton mnogo bolji za životnu sredinu i građevinsku industriju uopšte.

Ono što čini Partannin beton više nego dobrodošlim u građevinskoj industriji jeste upotreba recikliranih komponenti lokalnog porekla, smanjeni troškovi obrade i stvaranje ugljeničnih kredita.

Render kuće izgrađene od Partanninog betona; Vizuelizacija: Partanna

Rasol i šljaka – dve ključne komponente

Prema Geološkom zavodu SAD, svet generiše oko 190 do 280 miliona tona čelične šljake godišnje, otpadnog proizvoda proizvodnje čelika.

U međuvremenu, oko 16.000 postrojenja za desalinizaciju širom sveta proizvodi slanu vodu, odnosno rasol, koji Partanna koristi umesto slatke vode.

Ako se primeni u velikom postrojenju za desalinizaciju, Partannina tehnologija može ukloniti milione jedinica CO₂ svakog dana. Takođe može smanjiti količinu slane vode koja završava u okeanima i vodenim putevima.

Korišćenje čelične šljake i slane vode zamenjuje portland cement kao vezivo u izradi Partanninog betona.

Korišćenje čelične šljake i slane vode zamenjuje portland cement kao vezivo u izradi Partanninog betona. Ovo čini proizvodnju građevinskog materijala sposobnom da smanji i troškove energije i emisije ugljenika.

Osim toga, hemijska reakcija koja se zove karbonizacija tokom procesa očvršćavanja materijala uklanja CO2 iz vazduha baš kao drvo, objasnio je Foks za Carbon Credits.

Iako to radi i običan cement, on nije efikasan kao Partannin beton. Prema Foksovim rečima, svaki blok koji proizvodi Partanna može da apsorbuje ugljen-dioksid 100 puta brže od običnog cementnog bloka.

Partanna planira snabdevanje betonom za 1.000 domova na ostrvu Bimini na Bahamima; Vizuelizacija: Partanna

Odvajanje zagađenja od razvoja

Pošto skoro sve sredine sadrže CO2 i nešto vode, apsorpcija se nastavlja tokom životnog veka betonskog bloka. Ovo čini Partannin građevinski materijal ugljenik negativnim i ispunjava uslove za karbonske kredite.

Partanna prodaje karbonske kredite koji potiču od proizvodnje svog betona. Jedan blok njihovog betona generiše 14,3 kg ugljenika. Otprilike 80% toga iz CO2 apsorbuje tokom svog životnog veka.

U uzorku proračuna, kompanija je rekla da bi jedna kuća od 116 kvadratnih metara uklonila skoro 130 tona CO2 i izbegla još 54 tone.

Jedna kuća od 116 kvadratnih metara uklonila bi skoro 130 tona CO2 i izbegla još 54 tone.

Dakle, ukupno izbegnuti i uklonjeni CO2 po kući je oko 184 tone. Ukupan potencijal karbonskih kredita kuće je takođe isti – 184 karbonskih kredita. Svaki kredit predstavlja metričku tonu izbegnutog/uklonjenog CO2.

Partanna trenutno planira snabdevanje betonom za 1.000 domova u naredne tri godine. Pretvarajući zgrade u svojevrsne sunđere za ugljenik, Foks je rekao da Partanna „odvaja zagađenje od razvoja“.

A finansijska injekcija od 12 miliona dolara pokazuje da postoji značajna potražnja za Partanninim uklanjanjem ugljenika uz pomoć betona.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *