Građevinski blokovi napravljeni od novog materijala; Foto: Prometheus Materials
Materijali

Materijal na bazi algi mogao bi da zameni portland cement u građevinskim blokovima

Osim niskog sadržaja ugljenika, ovaj građevinski materijal ima i mehanička, fizička i termička svojstva konkurentna betonu na bazi portland cementa.

Firma Prometheus Materials iz Kolorada razvila je građevinske blokove koji ispunjavaju standarde Američkog društva za testiranje i standarde (ASTM), a napravljeni su od organskog materijala nalik cementu, uzgojenog u bioreaktorima koji se reprodukuju na način sličan koralima.

Tačnije, ovaj biocement je napravljen od biomineralizujućih cijanobakterija koje se uzgajaju korišćenjem sunčeve svetlosti, morske vode i ugljen-dioksida.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Novi biocement napravljen je od biomineralizujućih cijanobakterija; Foto: Prometheus Materials

Efikasna zamena za portland cement

Blokovi su napravljeni mešanjem biocementa sa agregatom kako bi se stvorio građevinski materijal sa niskim sadržajem ugljenika, ali sa mehaničkim, fizičkim i termičkim svojstvima konkurentnim betonu na bazi portland cementa.

„Koralni grebeni, školjke, pa čak i krečnjak koji danas koristimo za proizvodnju cementa pokazuju nam da je priroda već smislila kako da poveže minerale zajedno na snažan, pametan i efikasan način. Radeći sa prirodom na korišćenju postojećih mikroalgi za povezivanje minerala i drugih materija zajedno, kako bismo stvorili nove tipove održivih biokompozitnih građevinskih materijala, možemo eliminisati većinu, ako ne i sve emisije ugljenika povezane sa tradicionalnim građevinskim materijalima na bazi betona“ – rekao je za Dezeen suosnivač Prometheus Materialsa Vil V. Srubar III.

Proces odvaja kalcijum, koji je ključni sastojak cementa, od ugljenika koji se oslobađa u atmosferu.

Biocement bi se mogao masovno proizvoditi kao alternativa portland cementu, koji je ogroman izvor emisije ugljenika jer se oslanja na klinker napravljen od usitnjenog i spaljenog krečnjaka. Proces odvaja kalcijum, koji je ključni sastojak cementa, od ugljenika koji se oslobađa u atmosferu.

„Ne možete jednostavno dekarbonizovati fosilna goriva, kao ni menjati fosilna goriva. Morate dekarbonizovati građevinske materijale. Građevinski materijali su veliki problem iz perspektive CO2“– rekao je Loren Barnet, izvršni direktor Prometheus Materialsa.

Loren Barnet, izvršni direktor Prometheus Materialsa; Foto: Prometheus Materials

Odgovor na poziv Ministarstva odbrane

Kompanija zapravo trenutno koristi postojeće objekte kako bi prikupila biomaterijale neophodne za izradu blokova, ističući da je adekvatno iskoristiti neke od velikih objekata koji su već uspostavljeni za industriju biogoriva pre nekoliko godina, ali su u ovom trenutku neaktivni ali ipak dostupni.

Materijal je prvobitno razvijen od strane profesora sa Univerziteta Kolorado u Bolderu, kao odgovor na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država da osmisle održive nove materijale.

Kompanija Prometheus Materials je zatim osnovana 2021. godine kako bi materijal bio dostupan i za javnu upotrebu, a njegova prva primena su ovi građevinski blokovi.

Kada je firma osnovana, dobila je sredstva od Microsoft Climate Innovation Fund, evropske kompanije Sofinnova Partners i globalne arhitektonske firme Skidmore, Owings & Merrill –  SOM.

SOM koriste mnogo betona i cementa i veoma su svesni potrebe za dekarbonizacijom procesa.

Učešće SOM-a u ovom razvoju podstaknuto je prethodnim vezama sa suosnivačem Srubarom, koji je dobio stipendiju od SOM fondacije 2006. godine.

Studio koji je projektovao Burdž Kalifu – najvišu zgradu sveta koja ima betonsku konstrukciju – i ranije je ulagao u istraživanja materijala sa niskim sadržajem ugljenika.

„SOM koriste mnogo betona i cementa i veoma su svesni potrebe za dekarbonizacijom procesa“ – rekao je Barnet.

Materijal trenutno prolazi kroz fazu testiranja u gradu Bolder u Koloradu, a proći će kroz sve predviđene protokole Američkog društva za testiranje i materijale kasnije tokom 2022. godine.

Kompanija planira da u naredne dve godine napravi i adekvatan materijal za izradu crepa, zidnih panela, zvučnih barijera i drugih betonskih elemenata.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *