Planirani izgled novog parka u gradu na Begeju; Render: Stevan Šušak dipl. inž. arh. (studio Arhitelier, Zrenjanin, 2021)
Domaći i regionalni projekti

Inicirali građani, razradio arhitekta: Balaševićev džepni park u Zrenjaninu

Za pocket park sa parterom u tradicionalnoj vojvođanskoj matrici čeka se i saglasnost fondacije Balašević kako bi grad dobio javni prostor na dobrobit svih.

Projekat memorijalnog pocket-parka “Balaševićev park” započet je inicijativom građana Zrenjanina tokom aprila 2021. godine, a zatim je, od strane stručnih konsultanata, podržan i pro bono izradom KTP-a, kao i arhitektonskog idejnog rešenja rekonstrukcije javne zelene površine koju potpisuje lokalni biro Arhitelier.

Odabrana lokacija za izvođenje ovog projekta smeštena je uz gradsko Jezero 3, a kako za naš portal navodi osnivač Arhiteliera arhitekta Stevan Šušak – odredili su je frekventnost pešačkog saobraćaja, neposredna blizina objekata kulture i obrazovanja, fokusna tačka “Malog mosta”, postojeća mikroklima, kao i potreba za unapređenjem ambijentalne vrednosti postojeće zelene površine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled kroz “pendžer u Bečkereku” ka fokusnoj tački „Mali most“; Foto: Stevan Šušak dipl. inž. arh. (studio Arhitelier, Zrenjanin, 2021)

Klinker opeka i granitne kocke

Prema rečima našeg sagovornika, idejnim rešenjem rekonstrukcije su predviđene intervencije krajnje svedenog obima, pri skromnom budžetu, i uz zadržavanje postojećeg zelenila i infrastrukture.

Prostorom novoprojektovanog parka površine od oko 14 ari dominira višenamenska pjaceta, sa sedenjem u zaleđu pod hladom bloka jarebika, a sa zapadnom vizurom ka panorami i aktivnostima nižeg amfiteatra jezera sa fokusnom tačkom “Malog mosta”.

Rešenje parternog popločanja je fleksibilnog tipa, uz primenu reciklirane žute klinker opeke u kombinaciji sa tamnim/svetlim cepanim granitnim kockama, kroz transponovanje tradicionalne vojvođanske matrice.

Parkovski parter se ujedno nadovezuje na prethodno realizovano rešenje rekonstrukcije.

Na taj način, dodaje Šušak, parkovski parter se ujedno nadovezuje na prethodno realizovano rešenje rekonstrukcije centralne pešačke zone, prema projektu prof. arh. Branislava Mitrovića i Zrenjaninke arh. Jelene Grujin (2015).

Superpozicijom starog i novog KTP-a utvrđene su linije desne i leve obale poslednjeg od ukupno pet nekadašnjih meandara Begeja, a koji je ukinut nasipanjem 1985. godine tj. formiranjem današnjih jezera. Ova informacija je preneta projektom kroz detalj “čitanja partera”.

Detalj “čitanja partera”; Render: Stevan Šušak dipl. inž. arh. (studio Arhitelier, Zrenjanin, 2021)

Džepno odmorište i kamerna scena

Uz saobraćajnicu i gradski parking je predviđen buffer pojas niskog zaštitnog zelenila, sa dve nove pešačke “kopče”, objašnjava za portal Gradnja arhitekta Šušak.

Osim “sedeće zone”, pocket-park je pre zamišljen i kao ekstenzija centralne pešačke zone u vidu urbanog “džepnog” odmorišta i fleksibilne kamerne scene, pri čemu je kontinuitet zelenila i pešačkog saobraćaja podržan putem ozelenjavanja postojeće pasarele ka susednom Plankovom parku, uz “ležeću” zonu travnjaka.

Za dalju realizaciju pocket-parka neophodno je pribavljanje saglasnosti fondacije Balašević.

“Iskustvo sa ovog mini-projekta se razlikuje od dosadašnjih, najpre u slušanju niza specifičnih zahteva ove, ne male grupe građana, i njihovom viđenju razrade detalja: Možemo li ovde pored stola da metemo pendžer u Bečkereku? Tu sedimo u hladu i pričamo dok gledamo kroz pendžer ka Malom mostu, odmah pored česme, a na svaku klupu po jedan stih ugraviran u mesinganu pločicu… Tako smo i uradili” – kaže Šušak.

Čeka se na saglasnost

Za dalju realizaciju pocket-parka sa nazivom velikog umetnika, neophodno je pribavljanje zatražene saglasnosti fondacije Balašević, kao i prenos vlasništva predmetne parcele sa Republike na Grad, a zrenjaninski arhitekta nada se skorom razrešenju ovih pitanja na dobrobit svih.

Grafički prilozi

Faktografija

  • naziv objekta: Pocket-park
  • lokacija: javna zelena površina između Jezera 3 i gradskog parkinga, Zrenjanin
  • površina: 13,74 a
  • vrsta tehničke dokumentacije: IDR – idejno rešenje rekonstrukcije (2021.)
  • investitor: grad Zrenjanin
  • autori: Stevan Šušak dipl. inž. arh., Radenka Kolarov mast. inž. pejz. arh., + građani Zrenjanina

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. T

    Nazalost ovi renderi ne govore ništa o arhitekturi dzepnog parka. Svakako se nadam da ce se realizovati!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *