Vikendica u Bezdanu; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Od starice do lepotice – Novo lice vikendice u Bezdanu

Od skromnog zdanja s kosim krovom, rekonstrukcijom i dogradnjom, ova kuća dobila je nov, savremeni izgled.

Nezapamćena potražnja za vikendicama obeležila je godinu za nama. Prema najnovijim istraživanjima, za prvih šest meseci u 2020. godini ostvareno je čak 40% kupoprodajnih ugovora više nego za isti period lani. Cena nekretnina i placeva, u blizini gradskih centara, doživela je svoj istorijski vrhunac. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini.

Velika potražnja dovela je i do brojnih poteškoća. Naime, velika količina postojećih objekata je u lošem stanju. Prema izveštaju Ministarstva za rudarstvo i energetiku, više od 70% kuća u Srbiji uopšte nema termo-izolaciju ili je ona neprimerenog kvaliteta. Zbog toga se čak 40% ukupne energije za grejanje i hlađenje nepotrebno troši i plaća. Energetska efikasnost zgrada u Srbiji nije na visokom nivou. No, postoji primeri dobre prakse.

Natkrivena terasa sada otvara kuću prema kanalu i šumi; Foto: Relja Ivanić

Jedna od glavnih vodilja projekta je bila želja klijenta da se dnevna zona prelije u dvorište.

Pre nekoliko godina, DOMUS Arhitekti iz Sombora, dobili su zadatak da rekonstruišu i dograde vikendicu na obali Velikog Bačkog Kanala, u naselju Šebešfok. Cilj je bio prilagoditi staro zdanja novim potrebama korisnika, ali i aktuelnim standardima energetske efikasnosti.

Jedna od glavnih vodilja oblikovanja i organizacije objekta bila je želja klijenta da se dnevna zona prelije u dvorište i time omekša granica između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Proširenje prostora na spratu – takođe je bio jedan od zahteva. U samom postupku, najveći izazov za arhitekte bio je kako da povećaju otvorenost postojeće vikendice i omoguće korisnicima bolju povezanost sa prirodom.

 

Od zatvorenog do otvorenog plana

Zatečena prizemna vikendica je imala osam prostorija skromnih dimenzija. Prizemlje su činile: predsoblje, tri sobe, kuhinja, toalet, ostava i radionica. Ulazilo se sa natkrivenog trema, a prostorije su se nizale oko centralne sobe.

Arhitekte su vešto objedinile tri male sobe s kuhinjom u jedinstvenu kombinovanu prostoriju, otvorenog plana. Centralni motiv nove organizacije je kamin – koji čini vizuelno i organizaciono težište objekta.

S prednje strane kuće arhitekte su dodale spavaću sobu i veliku natkrivenu terasu. Potkrovlje je pretvoreno u stambeni prostor, koji je proširen i otvoren u pravcu kanala.

Ventilisana fasada od drveta krasi objekat; Foto: Relja Ivanić

Terasa se direktno nadovezuje na trpezariju i predstavlja glavno mesto okupljanja porodice.

Velika natkrivena terasa otvara kuću prema kanalu i šumi. Po svojoj poziciji, ona se direktno nadovezuje na trpezariju i predstavlja glavno mesto okupljanja porodice, posebno  tokom letnjih meseci. Umesto za deking kao oblogu, arhitekte su se odlučile za keramičke pločice.

Drvena fasada

Glavna odlika ove vikendice jeste njen oblik i materijalizacija fasade, te igra volumena, otvorenih i zatvorenih površina. Prednja strana objekta izvedena je u kombinaciji ventilisane fasade od drveta koja sugeriše vezu sa prirodom i obnovljene kontaktne fasade (demit) u duhu starog izgleda (s bočne i zadnje strane).  Ovim odabirom i rasporedom materijala stvoren je dinamična suprotnost između starog i novog, tradicionalnog i savremenog.

Ugaoni prozor na spratu; Foto: Relja Ivanić

Ugaoni prozor na spratu daje mogućnost panoramskog pogleda na okolni predao.

Nov volumen i konstruktivno rešenje omogućili su i korišćenje savremenih proporcija prozorskih otvora. To se najbolje vidi u hrabrim potezima poput velikih staklenih prozor-vrata, postavljenih sa ciljem da povežu trpezariju sa natkrivenom terasom.

Primena aluminijumske stolarije velikog formata omogućila je korisnicima prostrane poglede ka prirodi, ali i enterijer okupan svetlošću, naročito u jutarnjim satima. Takođe, ugaoni prozor na spratu daje mogućnost panoramskog pogleda na okolni predao. S druge strane, spoljne roletne za prozor pružaju zaštitu imovine u trenucima kada korisnici ne borave u objektu.

Ušuškana u prirodu; Foto: Relja Ivanić

Krov od tegole

Crep kosog krova je zamenjen tegolom. Za razliku od glinenog crepa, tegola je značajno lakša i jednostavnija za ugradnju i održavanje što je i bila presudno za izbor krovnog pokrivača. Odvodnjavanje vode sa krovne terase i krova rešeno je pomoću limenih oluka pravougaonog oblika, smeštenih na uglovima objekta.

Detalj natkrivene terase; Foto: Relja Ivanić

Rekonstrukcija ili novogoradnja?

Sagraditi novu ili rekonstruisati staru vikendicu – večita je dilema. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane. No, adaptacija, dogradnja i rekonstrukcija starih i dotrajalih kuća i vikendica tema je koja je stekla veliku popularnost tokom poslednjih par meseci.

Pored kuće u Hektorovićevoj, u Dobanovcima i vikendice u Šiljakovcu, projekat rekonstrukcije vikendice u Bezdanu pokazuje svu moć i sposobnost arhitekata da zatečeno stanje tehnički i estetski unaprede do neprepoznatljivih granica. Na taj način, ne unapređuje se samo izgled kuće, već i njena ekonomska vrednost na tržištu nekretnina.

Nekad i sad; Foto: Relja Ivanić

Grafički prilozi:

Pre rekonstrukcije
Pre rekonstrukcije
Posle rekonstrukcije
Posle rekonstrukcije

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća za odmor
 • mesto: Bezdan, Šebešfok
 • autori projekta: DOMUS Arhitekti
 • godina izgradnje: 2018.
 • površina: 100 m2
 • fotografija: Relja Ivanić

 

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. miki

  izvinite me, ali ovo mi je neopevana glupost zaista, još jedna jako loša kopija nečega a tek ova bespotrebna slamčica što glumi stub zaista no comm….

  1. mmxx

   miki, vi kao neki mrgud krstarite sajtom i kritikujete ugl. u negativnom kontekstu.. a znate li koliko je tesko „prepraviti“ neki objekat? mnogo teze nego krenuti iz nule sa projektom tako da..

   pozdrav

   1. miki

    ne želim uopšte da se upuštam u diskusiju naročito oko gluposti koje pišete! ovo je promašaj za mene unakažena stara kuća, a vama ako se sviđa napištite da vam se sviđa! jednostavno …..v.pozz

    1. arhitekta

     jeste malo nabudžena

 2. Dragan Marković

  Poštovani Miki,

  Vama se možda ne dopada – to je ok. Nekome se, možda dopada.

  Na primer, dobio sam upit od jedne devojke iz Odžaka. Njoj se kuća „bez kiča“ jako dopada. Htela bi jednu baš tako.

  A kakva bi izgledala vikendica po vašem ukusu i meri? Imate neki primer?

  1. miki

   pozdrav dragom kolegi ! nasmejali ste me iskreno! ja sam prvi glasao kakav tip planinske kuće mi se dopada za pripadajuću sredinu i na kraju je ista kuća od žitelja srbije izabrana da im se najviše dopada kao i meni ukratko! sada sam na boom-u dobro pogledao vašeg izglasanog pobednika,fotorobota line bo bardi, misa i džonsona i doneo sam zaista pravu odluku za kuće na tari iako i one nisu originalno rešenje ali to je neka druga priča, odgovorio sam vam! ne bi bilo loše za početak da pogledate šta rade naši ex zemljaci slovenci recimo ,onda norvežani, veliki poz

   1. Dragan Markovich

    Sigurno, kako da ne…

    Da je ova vikendica u Sloveniji, vi biste je dizali u nebesa.

 3. Zoran

  Ok. Samo da je moglo da se izmeni taj ulazak u toalet kroz kuhinju…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *