Izdvojeno, Regionalni projekti

Nadogradnja u Dimitrovgradu okrenuta prirodi

Nad poslovnim kompleksom, tik uz reku Nišavu, nikao je novi objekat koji u potpunosti iskorišćava sjajnu lokaciju i pogled na park.

Studio Modelart Arhitekti dobio je zadatak da nadogradi postojeći objekat što je problem koji uvek zahteva pravljenje kompromisa između uklapanja u zatečeni kontekst i akcentovanja novoprojektovane strukture. Na oblikovanje ove nadogradnje podjedanko su uticali uslovi lokacije kao i potreba za vizuelnim izdvajanjem nove strukture u odnosu na postojeću.

modelart-viewpoint-dimitrovgrad-14

U ovom slučaju osnovni koncept u oblikovanju zasnovan je na iskorišćavanju prednosti lokacije. Sa južne strane parcele nalazi se sportski centar Park, dok je sa severne strane padina prekrivena četinarima. Ovakva pozicija objekta uslovila je njegovu orijentaciju i oblikovanje: čitava južna fasada je staklena površina, čime je omogućen pogled na sportske terene i parkovsku površinu, a ujedno i maksimalna osunčanost unutrašnjosti kuće.

modelart-viewpoint-dimitrovgrad-16

Nadogradnja površine 80 metara kvadratnih izvedena je od lake rešetkaste konstrukcije, a prilaz objektu izveden je pomoći spoljašnjeg stepeništa.

modelart-viewpoint-dimitrovgrad-04

U novom stambenom objektu su se od prostorija našli dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, spavaća soba, kupatilo, kao i terasa.

modelart-viewpoint-dimitrovgrad-09

Autori projekta su Dejan Mitov, Jelena Mitov, Bojan Mitov i Krsto Radovanović. Fotografije potpisuje Sanja Petrov.

modelart-viewpoint-dimitrovgrad-11 modelart-viewpoint-dimitrovgrad-15modelart-viewpoint-dimitrovgrad-20 modelart-viewpoint-dimitrovgrad-19 modelart-viewpoint-dimitrovgrad-18 modelart-viewpoint-dimitrovgrad-17modelart-viewpoint-dimitrovgrad-12 modelart-viewpoint-dimitrovgrad-08

Pogledajte i kako izgleda jedna neobična nadogradnja u Liverpulu:

Lutajući reporter: Neobična nadogradnja u Liverpulu

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *