Letnja kuća na Avali / TEN Studio; Foto: Miloš Martinović
Izdvojeno, Konkursi

Ovih 5 objekata iz Srbije konkuriše za prestižnu nagradu Mies van der Rohe 2021

Jedna kuća, neobičan data centar, dve stambene zgrade u Beogradu i jedan poslovni objekat u centru prestonice našli su se na ovoj listi. Držimo im palčeve!

Fondacija Mies van der Rohe organizuje dodelu Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu – Nagrade Mies van der Rohe za 2021. godinu. Ova prestižna nagrada, koja se dodeljuje svake druge godine, predstavlja priznanje i počast izuzetnim dostignućima na polju arhitekture i skreće pažnju na značajan doprinos evropskih stručnjaka iz te oblasti razvoju novih ideja i tehnologija.

Nakon nominacija za rad iz Srbije za nagradu Mies van der Rohe za 2021. godinu koje su trajale do 8. avgusta, Savez arhitekata Srbije izabrao je 5 objekata koji su izabrani da budu nominovani za ovu prestižnu nagradu. A to su:

1. Kuća na Avali – TEN Studio

Letnja kuća na Avali / TEN Studio; Foto: Miloš Martinović

Pročitajte više o ovoj kući

 

2. Data centar u Prilepu – 1×2 Studio, Zoran Abadić

Foto: 1×2 Studio

Pročitajte više o ovoj projektu

 

3. Blok 32 u Novom Beogradu – Dejan Miletić, Aleksandra Đukić

Blok 32 u Novom Beogradu je među nominovanim objektima; Foto: Igor Conić

 

4. MIA Dorćol – Zabriskie studio

Foto: Relja Ivanić

Pročitajte više o ovom objektu

 

5. Poslovni centar Resavska 31, Remorker architects

Resavska 31, Remorker; Foto: Miloš Martinović

Pročitajte više o ovom objektu

 

Komisija imenovana od strane Udruženja arhitekata Srbije: Vladimir Lojanica, arhitekta, Ajla Selenić, arhitekta, Nastasja Mitrović, arhitekta, Andrej Strehovec, arhitekta, Milan Tanić, arhitekta. Kordinator za nacionalne nominacije Snežana Vesnić, arhitekta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. One-two

    Kuća na Avali sa tendama ne liči na sebe.

  2. Natasa

    Možda bi bolje prošli da su objekti bolje kadrirani,…odnosno da se na fotografijama sagledava suština objekta , ovako kao detalj ne vidi se kontekst u kome je objekat smešten ,…i opet ono naše podražavanje japanskog minimalizma, a teško da to bolje radimo od japanaca… ovo možda može da prođe na nekom konkursu fotografije sa temom repericija… možda dati šansu na konkursima široj grupi umetnika pa će se iz bogatstva ideja roditi nešto naše autentično sa čim možemo da se podičimo…pa da svi zajedno imamo više sreće i pameti na nekom narednom konkursu…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *