Zid zavesa krasi fasadu nove poslovne zgrade u Resavskoj; Foto: Miloš Martinović
Domaći projekti, Izdvojeno

Resavska 31: Kako je zgrada bivše Jugohemije pretvorena u novi gradski orijentir

Aluminijumski brisoleji zakošeni su pod određenim uglom tako da se sa dijagonalnim printom na staklu pravi igra na fasadi.

Na adresi Resavska 31 u Beogradu nalazila se poslovna zgrada bivšeg preduzeća Jugohemija, građena 1968, a nadgrađena 1971. godine. Zadatak biroa Remorker Architects bila je da ovoj zgradi u centru prestonice udahnu novi život, uz poštovanje arhitektonskog nasleđa.

Zato su ulični frontovi na ovoj poslovnoj zgradi tretirani u skladu sa važnošću ulice na koju izlaze. U tom smislu Resavska kao prometna ulica dobila je vizuelnu barijeru u vidu brisoleja, koji osim sto u popodnevnim časovima služe kao odbrana od direktnog upada sunčevih zraka, u ostatku dana formira intimniji ambijent kancelarija koje se nalaze u zoni same zid zavese. Vertikalni brisoleji i print na staklu formiraju dinamičan ulični front, posebno kada se posmatra iz tramvaja i automobila. Prilikom vožnje, vertikalni brisoleji i dijagonalne linije printa na staklu prave igru u vidu blagih rombičnih elemenata koji se pomeraju pred očima posmatrača, kaže za naš portal arhitektica Dušica Oparnica iz Remorkera.

Vertikalni brisoleji i print na staklu formiraju dinamičan ulični front; Foto: Miloš Martinović

Glavni akcenat u arhitektonskom izrazu je uvlačenje uličnog pešačkog koridora u sam objekat.

Front Mišarske ulice je zatvoreniji prisustvom parapeta, s obzirom na to da je Mišarska ulica uža i preko puta se nalazi hotel čije spavaće sobe su orijentisane ka ovom objektu. Takođe sama orijentacija fasadnih dekorativnih aluminijumskih elemenata je horizontalna i u pravcu kretanja korisnika naglašavajući perspektivu ulice.

Glavni akcenat u arhitektonskom izrazu je uvlačenje uličnog pešačkog koridora u sam objekat i otvaranje prizemlja objekta ka javnom prostoru.

Ulični pešacki koridor uvučen je u sam objekat
Prizemlja objekta otvoreno je ka javnom prostoru; Foto: Miloš Martinović

Zid zavesa

Ono što svakako upada u oko posmatrača jeste fasadna opna. Fasada ka Resavskoj ulici je zid zavesa od dvoslojnog stakla sa aluminijumskim brisolejima zakošenim pod određenim uglom tako da sa dijagonalnim printom na staklu pravi igru na fasadi.

Fasada ka Mišarskoj ulici je demit fasada sa naglašenom horizontalnom podelom i dekorativnim aluminijumskim elementima u pravcu ulične perspektive.

Jedan od većih izazova bilo je ojačanje postojeće konstrukcije koja nije zadovoljavala zakone seizmike.

Projektovanje i realizacija ovog poslovnog objekta A kategorije, bruto površine 4.160 metara kvadratnih na 7 spratova i 2 podzemne etaže, koji je završen u oktobru 2019. godine, nije prošao bez brojnih izazova.

„Vrlo neugledan ulaz starog objekta je izgledao kao ulaz u javnu garažu. Želeli smo da ga pretvorimo u savremen prostor ulaznog hola sa osećajem dobrodošlice.” – kaže Dušica Oparnica za naš portal i dodaje da je uvlačenjem ulice u sam enterijer objekta i uvođenjem zaobljenog zida koji objedinjuje spoljašnji i unutrašnji prostor postignut osećaj da se sam ulazni hol fluidno pretvara u javni prostor i samim prolaznicima daje osećaj širine, a korisnicima privlačnosti.

Još jedan od većih izazova bilo je ojačanje postojeće konstrukcije koja nije zadovoljavala zakone seizmike, a po svom sklopu je trebalo da podrži savremen poslovni prostor otvorenog plana i prostran enterijer.

„Izazov je bio i napraviti od konzervativnog zastarelog sedišta firme, moderan i inspirativan prostor za savremeno poslovanje.” – dodaje arhitektica.

Postignut je osećaj da se sam ulazni hol fluidno pretvara u javni prostor.

Vetar u leđa

Objekat na Bulevaru 79, koji je takođe projektovao Remorker, dobio je odlične kritike i nagrade. Zanimljivo je da je i ovaj objekat u Resavskoj projektovan u potpuno istom periodu, i da su oba objekta arhitekte iz ovog mladog arhitektonskog tima, dobili na tenderima koji su raspisani istovremeno. Idejni i proces razrade projekata su tekli uporedno, međutim sam projektni zadatak i zatečeni objekti su drugačiji pa je sama arhitektura i odgovor na sve zahteve/probleme iznedrio drugačija arhitektonska rešenja.

Kako kažu za naš portal, objekat Resavska 31 se ispostavilo da je izvođački zahtevniji, u smislu same seizmike zgrade i stanja u kom je zatečen, pa je kompletna konstrukcija morala da se ojača što je malo produžilo rok izvođenja.

“Svakako su i Bulevar i Resavska bili vetar u leđa za naš mladi tim. Na narednim projektima kao što su rekonstrukcija stare fabrike Beko, današnji Kalemegdan biznis centar i objekat koji upravo završavamo Makedonska 44, sam proces je bio zreliji i sa više samopouzdanja, s obzirom na iskustvo sa dve prethodne rekonstrukcije.” – zaključuje Dušica Oparnica.

Nominacije

Objekat u Resavskoj 31 bio je nominovan za Nagradu grada Beograda i Piranske dane arhitekture, a trenutno je u trci za nagradu Mies van der Rohe Award 2021 zajedno sa još 4 objekata iz Srbije.

Faktografija

Fotogalerija

Nekadašnje stanje
Nekadašnje stanje
Zid zavesa krasi fasadu nove poslovne zgrade u Resavskoj; Foto: Miloš Martinović
Zid zavesa krasi fasadu nove poslovne zgrade u Resavskoj; Foto: Miloš Martinović

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Anton

    Remorker je definitivno jedan od naših najboljih biroa danas.

  2. Stefan

    Bolje stakleni kubus da ste stavili, zar ne?

  3. Ranko Radovic

    Pitanje koje je jako važno, a niko ha ne postavlja, jeste da li Marera Properties i Remorker Arhitekti rade sve te sjajne projekte sa ili bez građevinske dozvole? I zašto ne?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *