Domaći projekti, Izdvojeno

Eko barža na Dunavu koja sama pravi energiju za svoje potrebe

Novosadski studio Salt & Water predstavio je svoj novi ambiciozni projekat – samoodrživa barža na Dunavu.

Nakon osvajanja brojnih prestižnih nagrada iz oblasti dizajna enterija luksuznih jahta, dizajnerski studio Salt & Water iz Novog Sada, na čelu sa arhitektom Svetlanom Mojić, osmislio je samoodrživu eko baržu. Ona je zamišljena kao mesto gde bi Beograđani mogli da se upoznaju sa vertikalnim baštama, specijalnim sistemom za navodnjavanje i alternativnim načinima uzgajanja organske hrane u gradskim sredinama za koje je karakteristična ograničenost raspoloživog prostora. Pored toga, bilo je potrebno osmisliti i prostor za održavanje različitih prezentacija i radionica.

eko-barza-salt-water-2

Barža nema motorni pogon jer bi po nacrtu trebalo da bude usidrena u maloj beogradskoj marini.

Ovaj model barže nema motorni pogon jer bi po nacrtu trebalo da bude usidrena u maloj beogradskoj marini. Ipak, ona proizvodi sopstvenu energiju zahvaljujući solarnim panelima koji se nalaze na njenoj centralnoj terasi, kao i malim vetrenjačama koje se nalaze na krovu. Budući da je barža apsolutno samoodrživa, nije joj potreban nikakav dodatan izvor energije, a ona koju sama proizvodi koristi se za potrebe tehničke prostorije unutar barže.

eko-barza-salt-water-6

Pomenuti solarni paneli su smešteni na terasi iz razloga što barža može da se pomera, pa samim tim, i paneli uvek mogu da budu okrenuti ka suncu. Osim toga, barža je namenjena široj javnosti i delom bi trebalo da funkcioniše kao jedinstveni edukativni centar, paneli su spušteni na nižu visinu kako bi posetioci mogli pobliže da se upoznaju sa time kako solarna tehnologija zapravo funkcioniše.

eko-barza-salt-water-5

Kompletna radna površina barže je 96 m², staklenik se prostire na 39,5 kvadrata a terasa ima 21 metara kvadratnih.

eko-barza-salt-water-4

Iskreno verujemo da ekološki projekti poput ovog mogu da naprave izuzetno pozitivan uticaj na funkcionisanje urbanih gradskih naselja.

– kažu iz Salt & Water.

Ovaj projekat Salt & Water osmislio je zajedno sa biolozima koji imaju iskustva u osmišljavanju sličnih projekata.

eko-barza-salt-water-3

Pogledajte i kako izgleda najduži pontonski most na svetu:

Sagrađen najduži pontonski most na svetu od 2.350 metara

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *