Olimpijski stadion u Tokiju
Aktuelno, Izdvojeno

Najvažnije građevine i borilišta Olimpijskih igara u Tokiju

Ove objekte u prestonici Japana povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Ukupno 43 sportska objekta biće u službi održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, od kojih je 25 postojećih objekata, 10 je privremenih objekata, a 8 novoizgrađenih. Svi objekti se nalaze u dvema glavnim četvrtim Tokija, gde je jedna u Tokijskom zalivu na jugu grada, a druga u središnjem, istorijskom delu grada.

Glavni olimpijski stadion

Svakako, najveću pažnju je privukao novi Olimpijski stadion, koji je još od 2015. godine bio predmet kontroverzi. Tada je vođena polemika da li treba izdvojiti čak 2 milijarde evra, koliko bi koštala realizacija predloženog projekta Zahe Hadid. Nešto kasnije, ipak je odabrano povoljnije (1,3 milijarde evra) rešenje arhitekte Kengo Kume, koje je prednost dalo tradicionalnim japanskim materijalima.

Na ovom stadionu biće održana ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara, kao i gotovo sva atletska takmičenja i finalna utakmica u ženskom fudbalu.

Novi olimpijski stadion izgrađen je na istoj lokaciji na kojoj je bio i olimpijski stadion na kom su održane Olimpijske igre 1964. godine, piše Novi list.

Olimpijske igre kreću 23. jula

Vodeni centar

Impozantni objekat Vodenog centra u Tokijskom zalivu služiće za organizovanje takmičenja u plivanju, umetničkom plivanju i skokovima u vodu. Najveća zanimljivost ovog objekta jeste fleksibilna pregrada, zahvaljujući kojoj od bazena dugog 50 metara se mogu napraviti dva manja od 25 metara, a može se podešavati i dubina bazena.

Vodeni centar, foto: Eugene Hoshiko

Ekologija i arhitektura

Osim kod izgradnje novog Olimpijskog stadiona, na održivost se mislilo i pri izgradnji Ariake Arene, čiji je krov prekriven solarnim panelima, čija je instalacija pažljivo osmišljena, kako se sunčevi zraci ne bi odbijali o njih i stremili ka okolnim neboderima.

Ariake Arena, kao i Vodeni centar imaju i geotermalne pumpe, kako bi se dodatno smanjila emisija ugljen-dioksida.

Ariake Arena, foto: AP Images

Hram borilačkih sportova

Nippon Budokan predstavlja hram borilačkih sportova, koji svojim zakrivljenim krovom aludira na planinu Fudži. Građevina koja se nalazi u blizini Carske palate služiće za takmičenja u džudou i karateu.

Ovaj objekat ima status i legendarne koncertne dvorane, obzirom da je u njemu održan prvi koncert Bitlsa u Japanu, 1966. godine.

Nippon Budokan, foto: Hiro Komae

Olimpijsko selo kao ekočetvrt

Olimpijsko selo se takođe nalazi u Tokijskom zalivu i sastoji se od 21 stambene zgrade koje imaju od 14 do 18 spratova. Za vreme Olimpijskih igara učesnicima će na raspolaganju biti 18.000 kreveta, napravljenih od kartona kako na jednom ne bi moglo da legne više od jedne osobe… a sve u cilju smanjenja kontakata.

U okviru sela nalazi se i ogromna kantina, sa 3.000 mesta, kao i mala klinika u kojoj će moći da se testiraju svi za koje se posumnja da imaju koronavirus.

Nakon završetka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara planirano de ja selo bude pretvoreno u luksuznu, rezidencijalnu ekočetvrt.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *