Građevinarstvo, Izdvojeno

I zgrade su na dijeti: Ovako izgleda najvitkija kula na svetu

S prečnikom od svega 3,9 i visionom od 162 metara, ovaj opservacioni toranj u Brajtonu ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao „najvitkija kula“.

Nedavno smo pisali o najužoj kući na svetu koja je sagrađena u Poljskoj, a izgleda da je trend uskih zgrada zahvatio i visoke objekte. Čelična kula na dijeti zvana i360, čiju je izgradnju finansirao British Airways, je ustvari opservacioni toranj sagrađen na obali u engleskom gradu Brajton koji će posetiocima ponuditi pogled koji doseže i do 50 kilometara u daljinu.

Ubrzani snimak izgradnje kule

Proračun vetra

Iako na prvi pogled deluje da je najveći inženjerski problem bio podići platformu težine 94 tona na visinu od 162 metra zajedno sa 200 putnika koji su teški u proseku oko 16 tona, zapravo konstruktivcima je najteže bilo izboriti se s vetrom. Naime, udari vetra na ovoj lokaciji dostižu brzinu od 120 km/h što je za toranj prečnika svega 3,9 metara prava noćna mora. Stoga je toranj projektovan tako da može izdrži udare vetra i do 160 km/h.

i360-kula-03

Arhitekte David MarksJulia Barfield, koji su takođe projektovali i London Eye, kažu da su i360 radili po ugledu na ovaj veliki točak u prestonici ali samo na mnogo „višem nivou“, piše BBC. John Roberts, vodeći inženjer projekta, kaže da je odnos visine naspram širine objekta 41,15:1 što je više nego kod Sharda ili bilo koje druge kule na svetu.

i360-kula-02

Kako su pravljene „konzerve“

Čelični nosači, u obliku konzervi, proizvedeni su u holanskoj fabrici SIF a potom su brodovima donošeni na mesto ugradnje. Pogledajte kako su oni pravljeni:

Kada ovog leta objekat bude pušten u rad, turisti će moći sa platforme, koja je napravljena od 24 staklenih ručno rađenih segemenata, na visini od 137 metara (da, ne ide skroz do vrha) uživaju u obali Suseksa.

Ubrzani smimak izgradnje platforme

i360-kula-04
Kliknite na sliku da biste je videli veću

Pogledajte i kako su tri stana stala u zgradu širine tri metra:

Pogledajte kako su tri stana stala u zgradu širine tri metra

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *