Nagradu je poneo najobimniji projekat među finalistima. Foto: Philippe Ruault
Arhitektura

Poznati dobitnici prestižne nagrade za arhitekturu Mies van der Rohe 2019

Ovogodišnji žiri bio je naklonjen rekonstrukcijama već postojećih javnih prostora i stambenih jedinica.

Kada smo pre dva meseca predstavljali finaliste najnovijeg izdanja Mies van der Rohe nagrada, naglasili smo da je ova godina pomalo drugačija od prethodnih po tome što je u finale ušlo čak nekoliko projekata adaptacije već korišćenih prostora (štaviše, čak je i Srbija ušla u uži izbor s velikim projektom obnove Muzeja savremene umetnosti u Beogradu). No, na iznenađenje svih, upravo je projekat rekonstrukcije jednog stambenog bloka na kraju i poneo glavnu nagradu.

U pitanju je obiman i vrlo kompleksan projekat obnove 530 vremešnih stanova u Bordou (Francuska) koji potpisuju Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes i Christophe Hutin Architecture. U pitanju je, kako navodi žiri, inovativni pristup zahvaljujući kojem su revitalizovane tri velike stambene zgrade iz šezdesetih godina prošlog veka, čime su svi stanovi dobili ove kvalitete prostora i življenja, a naglašeni su im već postojeći kvaliteti i dopunjeni nedostaci. Arhitekte su zapravo na zgradu dodali balkone kao i zimsku baštu.

Foto: Philippe Ruault

Na tri velike zgrade iz šezdesetih godina prošlog veka dodati su balkoni kao i zimska bašta.

Još jedan francuski studio, BAST iz Tuluza, dobio je posebnu nagradu za najbolji projekat u nastajanju. U pitanju je projekat School Refectory koji se nalazi u Gornjoj Garoni, oblasti na jugozapadu Francuske. Zanimljivo je da se i u ovom slučaju radi o intervenciji na već postojećem objektu gde je velika kantina za oko 60 učenika pridodata glavnoj gradi škole tako da vizuelno ali ne i fizički ogradi školsko dvorište.

Foto: BAST

Nagrade Mies van der Rohe dodeljuje istoimena fondacija zajedno sa Evropskom komisijom. Svečana dodala nagrada biće održana 7. maja u paviljonu Mies van der Rohe u Barseloni.

Izvor: Fondacija Mies van der Rohe; više o samim projektima pročitajte na sajtu fondacije OVDEOVDE.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *