Otvaranje i zatvaranje ugradnog vodokotlića TECE zapravo je veoma jednostavno; Foto: Igor Conić
Opremanje

Kako se (lako) servisira ugradni vodokotlić

Ne, ne morate zvati keramičara da biste servisirali ugradni vodokotlić. Postupak njegovog rasklapanja i sastavljanja zapravo je veoma jednostavan!

Ko želi lepo i savremeno kupatilo, ugradni vodokotlići su nezaobilazni jer pored toga što vizuelno ne remete enterijer, oni ostavljaju praktičan prostor za odlaganje stvari. Međutim, ustaljeno je mišljenje da oni nisu dobro rešenje jer kada se nešto pokvari moraju se lupati pločice da bi se pristupilo vodokotliću. Istina je zapravo potpuno drugačija – ceo sistem se može otvoriti i zatvoriti za manje od minute!

Pogledajte kako se popravlja TECE ugradni vodokotlić:

Ugradni vodokotlić se može otvoriti i zatvoriti za manje od minute!

Za promenu plovka i zvona u vodokotliću, za početak, potrebno je skinuti taster i prihvat za taster koji se drže na dva šrafa koje možete odvrnuti krstastim šrafcigerom. Potom je potrebno skinuti zaštitnu plastiku za vodokotlić, a njenim skidanjem dolazimo do vodokotlića odnosno do njegova dva osnovna dela – plovka i zvona. Međutim, pre njihove zamene potrebno je zatvoriti vodu na ugaonom ventilu. Na samom ugaonom ventilu postoji deo koji služi za otvaranje i zatvaranje vode. Kada je položeno voda je zatvorena – kada je uspravno voda je puštena. Neophodno je isprazniti vodokotlić dva puta na veliko ispiranje zato što u TECE vodokotlićima uvek ostane litar vode jer je spremnik 10 litara. Okretom na levu stranu  vadi se zvono iz vodokotlića, dok se na dnu samog tanka nalazi korpa u koje leže zvono. Prsten koji se nalazi na dnu korpe služi da se reguliše protok vode u zavisnosti od veličine šolje. Izmenom prigušnog prstena, moguće je podešavanje pritiska ispiranja. Pritisak je moguće smanjiti, ali i povećati. Prsten leže na žabice i jednostavno se menja.

Zamena plovka

Što se tiče zamene plovka, neophodno je odvrnuti ga sa ugaonog ventila. Plovak se namešta blagim obrtajima navojnice – ne treba ga zatezati, lepiti silikonom ili stavljati kudelju. Dovoljno je ručno ga zatvoriti bez korišćenja bilo kakvog alata. Plovak je na ovaj način sa klipsicom zakačen za unutrašnjost vodokotlića i na taj način se pušta voda.

Vraćanje nazad

Po završenom servisanju, kreće zatvaranje vodokotlića. Prvo se vraća korpa i to blagim utiskanjem u ležište, a potom u njega ide zvono koje se ubacuje pod uglom. Kada zvono legne u korpu, laganim pokretom na desno ga vraćamo iza njegovog držača koji se nalazi unutra. Plovak se takođe pod uglom vraća u vodokotlić, laganim pokretima se pričvršćuje za ugaoni ventil. Šrafcigerom otvaramo vodu na ugaonom ventilu. Zatvaramo zaštitni deo i deo za prihvat tipke sa krstastim štafcigerom, i na kraju postavljamo tipku i vodokotlić je zatvoren.

Sve pločice na mestu

Ceo ovaj proces servisiranja vodokotlića traje manje od minute, a kao što ste videli u video-prilogu iznad, pločice su ostale na mestu. Ugradni vodokotlići TECE su zato dobar izbor ukoliko želite kupatilo koje je savremeno, a pritom i jednostavno za održavanje.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Nebojsa

    Imam problem sa TC vodokotlicem. Ugradjen je nov u stanu u novogradnji. Vodokotilic curi pomalo i ostavlja trag od kamenca. Kako to da sprecim? Verovatno je fabrički neki deo loše napravljen.
    Inače 2 majstora su bila, rasklopila, sklopila i isto.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *