Auditorijum Plasencia u Španiji jedan je od pet finalista nagrade Mies van der Rohe za 2019.
Arhitektura

Bez MSU: Ovo su finalisti za nagradu Mies van der Rohe 2019.

U izbor su ušli raznovrsni projekti, uključujući renovaciju stambenog bloka iz šezdesetih godina prošlog veka i napuštenu psihijatrijsku bolnicu koja sada služi kao bezbedan javni prostor. 

Prestižna nagrada Mies van der Rohe dodeljuje se svake druge godine najboljim projektima na evropskom kontinentu Ono što ovu godinu čini pomalo drugačijom je to što su u uži izbor ušli mahom adaptacije starih objekata, kao i oni novi koji korisnicima dopuštaju da ih koriste na neuobičajen način. Nažalost, projekat rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji se našao u užem izboru za ovu nagradu, ipak se nije našao u finalu. No, pogledajte ko jeste:

1. Novo lice javnog trga u Tirani; Albanija

Foto: Filip Dujardin

Rekonstrukciju trga Skanderbeg u Tirani izvršio je studio P51N4E iz Belgije. Na trgu se sada nalaze kamene ploče iz svih delova Albanije, a 12 novih mini-bašti okružuje ovaj javni prost zbog čega ga autori projekta rado nazivaju pravim urbanim ekosistemom.

2. Rekonstrukcija stare psihijatrijske bolnice; Belgija

Foto: Filip Dujardin

PC Caritas naziv je novog višenamenskog javnog objekta Belgiji koji je dugi niz godina bio dom psihijatrijske bolnice. Danas, ova zgrada sadrži nekoliko unutrašnjih bašti i dodati su joj zanimljivi stakleni elementi zbog čega nikada ne biste ni pomislili da ima tako kompleksnu istoriju. Projekat potpisuje francusko-belgijski studio Architecten de Vylder Vinck Taillieuin.

3. Mesopotamijski vrtovi usred Berlina; Nemačka

Foto: David von Becker (takođe naslovna)

Jedinstveni komercijalno-stambeni projekat iz Berlina, Terrassenhaus na kome su zajedno radile arhitekte Brandlhuber+ EmdeBurlon i Muck Petzet Architekten. Objekat prati oblik zigurata, drevnih mesopotamisjkih hramova, stvarajući pri tome otvorene zajedničke terase koje, poređane po nivoima, sakupljaju kišnicu i usmeravaju je ka zajedničkoj bašti. Što se enterijera tiče, ceo prostor je otvorenog plana, tako da korisnici sami mogu da ga adaptiraju onako kako žele.

4. Levitirajuća sala za javna okupljanja; Španija

Foto: Iwan Baan

Auditorijum i kongresni centar Plasencia dizajnirao je španski studio SelgasCano i specifičan je po tome što je njegov glavni deo podignut na visinu kako bi se očuvala zelena površina u okolini objekta.

5. Kada stanovi progledaju; Francuska

Foto: Philippe Ruault

Naizgled sasvim jednostavan, projekat rekonstrukcije starih francuskih stanova iz 1960-ih bio je vrlo obiman zadatak za arhitekte iz studija Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes i Christophe Hutin Architecture. Ipak, ovi znalci su se odlično izborili sa ovim izazovom i ukupno 530 stanova učinili vedrijim, prozračnijim i mnogo prijatnijim za život nego što su ranije bili.

Izvor: Dezeen

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *