Štand 4 zemlje 1 jezik na sajma knjiga; Foto: Relja Ivanić
Arhitektura

Modularni štand sa sajma knjiga osvojio nagradu Ranko Radović za 2018. godinu

Iako je reč o zadatku koji se najčešće rešava rutinski, Bojana Marković i David Bilobrk su učinili ne mali napor da demantuju ovu činjenicu, ostvarivši iskorak kroz neuobičajenu i dinamično oblikovanu kompoziciju paviljona „4 zemlje 1 jezik“.

Štand je projektovan je za potrebe zajedničkog predstavljanja zemalja nemačkog govornog područja, Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna, pod nazivom „4 zemlje 1 jezik“ u okviru 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Kako je nemački jezik odabran da bude u fokusu sajma knjiga 2017, zemljama učesnicama dodeljena je parcela centralno pozicionirana u Hali 2 Beogradskog sajma. Ovu poziciju je moguće sagledati sa više tačaka pristupa u objekat i nalazi se na raskršću glavnih pravaca komunikacije posetilaca.

Osnovni koncept segmentacije predmetne pravougaone parcele od 210 m2 baziran je na funkcionalno dvojnom karakteru i dinamičkoj kompoziciji. Forma je takva da uspostavi izraženi identitet štanda kako bi svojim karakterom naglasio počasno gostovanje u okviru sajma knjiga kao i da predstavi nove standarde u odnosu na tipične sajamske štandove od aluminijumskih prefabrikovanih elemenata.

zabrano je drvo kao osnovni materijal i topla boja svetla kako bi se adekvatno odgovorilo na temu sajma; foto: Relja Ivanić

Funkcionalne zone i oblikovanje

Izlomljeni linijski element deli prostor na dve osnovne jedinice, Biblioteku i Trg, dok je kancelarija za osoblje izdvojena na galeriji. Info pult i bina čine glavne volumene izlomljenog linijskog elementa dok preostali deo je projektovan iz osam segmenata koji prihvataju police, ljuljaške, klupe, izložbene panele, otvore za prolaz ili vizuelno sagledavanje. Ostvarivanjem jasne podele u kompoziciji omogućeno je neometano funkcionisanje celina, sa jedne strane javnog i otvorenog prostora za auditorijum, i sa druge strane biblioteke, intimnijeg ambijenta pogodnog za koncentraciju.

Izlomljeni linijski element deli prostor na dve osnovne jedinice, Biblioteku i Trg; foto: Relja Ivanić

Ova modularna struktura od drveta može se postaviti i na drugom mestu, i to na neki drugačiji način.

Natur šperpločom breze u kombinaciji sa tamnim panelima blažujke koja se javlja u detaljima i kao podloga, postignuta je usklađena i svedena kompozicija ali i jasna interpretacija forme koja ostavlja mogućnost šarenog programskog sadržaja. Rasveta u vidu konzolnih reflektora i ugradnih plafonskih svetiljki pažljivo je raspoređena prema funkcionalnim zahtevima, a posebno u delu biblioteke i pri naglašavanju elemenata obeležavanja štanda. Izabrano je drvo kao osnovni materijal i topla boja svetla kako bi se adekvatno odgovorilo na temu sajma.

Štand se može rastaviti i postaviti na drugom mestu; foto: Relja Ivanić

Modularnost i koncept ponovne upotrebe

Podela elementa Infrastrukture na osam segmenata je učinjena iz dva razloga. Prvi je ostvarivanje efikasnog i ekonomičnog transporta kao i jednostavnije montaže na finalnoj destinaciji. Drugi je ostvarivanje kvaliteta modularnosti, pružanje mogućnosti za postizanje većeg broja kombinacija pri organizaciji prostora.

Danas, štand projektovan za potrebe predstavljanja počasnih zemalja na sajmu knjiga, nalazi se u Ciglani – Klubu Ljubitelja teške industrije i čini podlogu za bogati kulturni program, predstave, koncerte, izložbe… Ovakav pristup projektovanju, nastavlja da ostvaruje metodološki kontinuitet a samim tim identitet arhitekture projektnog tima i da potvrđuje opravdanost multifunkcionalnog karaktera prostora kao okosnice vrednosti savremenog društva.

Nagrada Ranko Radović

Žiri nagrade „Ranko Radović“ kojeg su činili Petar ArsićMilan Dimitrijević, Jovan MitrovićMarko TodorovMustafa Musić za kategoriju realizovano arhitektonsko delo za 2018. godinu, dodelio je nagradu radu Bojani Marković i David Bilobrku za ovaj paviljon, a u svom obrazloženju su između ostalog napisali:

„Iako je reč o zadatku koji se najčešće rešava rutinski u okviru zadatog prostora za sajamski štand najčešće pravougaone geometrije, autori su učinili ne mali napor da demantuju ovu činjenicu, ostvarivši iskorak kroz neuobičajenu i dinamično oblikovanu kompoziciju paviljona.“

Nagrada Radnko Radović 2018: David Bilobrk i Bojana Marković

Dalje se navodi da je ovo oblikovno rešenje veoma spretno i a mnogo senzibiliteta materijalizovano kroz suptilno odabrane materijale. Žiri je ovaj rad video kao dinamično oblikovan i struktuiran prostor, izdiferenciran na javni i intimniji deo, ostvarujući tako i aluziju na urbanu strukturu, koju u dobroj meri definišu funkcije gradskog tkiva. Vrednovan je i napor da se ostvari modularnost koncepta koja daje mogućnost da se ova efemerna struktura postavi i na drugom mestu, pa možda i na drugačiji način, što je svakako podrazumevalo dodatno promišljanje i angažovanje autora, zaključuje se u saopštenju žirija.

Faktografija:

 • Projekat: Štand „4 zemlje 1 jezik“ u okviru 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu
 • Godina projektovanja: 2017.
 • Lokacija: Beogradski sajam, Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd
 • Klijent: Konzorcijum ambasada – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn
 • Površina: 240 m2 bruto, parter 210 + galerija 30
 • Status: 2017. – montirano na Beogradskom sajmu – 2018. – poklonjeno Ciglani – Klubu Ljubitelja Teške
  Industrije gde se koristi i danas
 • ArhitekturaTakt studio / Autori: Bojana Marković i David Bilobrk  / Saradnici: Dejan Mojić, Luka Ostojić, Milana Mitrović
 • Izvođač radova: Troublemaker production d.o.o.
 • Fotografije: Relja Ivanić, Aleksandar Dmitrović

Kad ste već ovde…

– Alen Žunić: Nagrada Ranko Radović za kritičko-teorijski tekst u arhitekturi
– Nagrade Ranko Radović 2017. otišle Aleksandri Stupar i Studiju Simović
– Projekat iz Srbije prvi put ušao u uži izbor za nagradu Mies van der Rohe

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *