Arhitektura, Izdvojeno

Beč gradi najviši oblakoder od drveta na svetu

Iako arhitekte ističu ekološke prednosti gradnje ovog objekta od drveta, protivpožarci su zabrinuti.

Izgradnja oblakodera XoXo, koji je planiran da bude izgrađen sledeće godine, trebala bi da košta oko 60 miliona evra. Gradiće se u Beču u kvartu Seestadt Aspern, a planirano je da u njemu budu smešteni hotel, apartmani, restorani, velnes centar i kancelarijski prostor. Sa svojih 84 metra visine to će biti najviše oblakoder u svetu napravljen od drveta.

XoxoProject

Rüdiger Lainer and Partner planiraju da izgrade objekat od drveta – odnosno 76% materijala će biti od ovog prirodnog materijala.

Gradnjaom drveta bi se izbeglo 2.800 tona emisije CO2, što je ekvivalentno emisiji ovog štetnog gasa pri vožnji automobila 25 kilometara na dan, 1.300 godina.

Vođa projekta Caroline Palfy, ističe da je njena firma izabrala drvo zbog svojih ekoloških prednosti. „Mislim da je važno da od 2014. svi mislimo na drugaciji način. Imamo drvo, koje je savršen materijal za izgradnju. Ono je korišćeno pre 200 godina i bilo je savršeno onda i savršeno je i sada.“, rekla je Caroline.

Oprez od požara

Od stručnjaka iz protivpožarne oblasti stiže zabrinutost, kao i uvek kada je u pitanju izgradnja objekata velike spratnosti. Međutim ovde postoji i dodatni faktor u vidu materijalizacije. Oni smatraju da izvođaći i projektanti prvobitno moraju sprovesti testove kako bi došli do prave kombinacije betona i drveta. Takođe, misle da je neophodno razviti još pouzdaniji sprinkler sistem. Ako svi testovi budu prošli uspešno, protivpožarci tvrde da će ovo biti ozbiljan i uspešan projekat.

XoxoProject1

Crv sumnje javlja se i kod lokalnih političara, koji su imali primedbe i na ranije objekte veće spratnosti u Beču. Opisali su njihovu visinu kao „preteranu“ i žalili se da ovi objekti nisu bili sadržajno ispunjeni.

Međutim na ovakav komentar političara, Katrina Riedl, potparol austrijske narodne partije kaže:

Beč nije grad nebodera, ali inovacija je deo našeg grada i zato zašto ne probati nove stvari.

Pročitajte nešto i predlogu gradnje drvenog oblakodera bez ijednog eksera.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *