Fensi teretana, inspirisana brutalizmom, smeštena je u dizajnerskom kvartu Dubaija zbog čega nije mogla izgledati nikako drugačije.

Primarni cilj arhitekata iz biroa VSHD Design bio je da se osmisli prostor koji će biti u skladu sa kvartom u kom se nalazi, a koji je jedan od vodećih u oblasti dizajna, umetnosti i kulture. Naime, teretana Warehouse Gym D3 nalazi se u Dubai Design Distriktu (odakle i naziv D3), gradskoj lokaciji koja važi za najrazvijeniju i najživlju dizajnersku zonu u regionu. Pozivajući se na neposredno okruženje arhitekte su osmislile prostor koji je funkcionalan, autentičan ali koji u isto vreme inspiriše svoje članove da vežbaju još više.

Inspirisani brutalizmom i borilačkim klubovima, enterijer je oblikovan u kombinaciji betona i legura zlata i bakra.

Projekat je uključivao organizovanje klasičnog prostora teretane, prostora za kružni trening, kao i biciklističkog studija ali i voćnog bara. Sve ove sadržaje trebalo je upakovati na 600 kvadratnih metara koji su raspoređeni u tri razdvojena prostora i koji su prethodno bili u funkciji tri zasebna objekta.

Polutransparentna kocka

Svaki tip rekreacije dobio je svoj jedinstveni prostor, ali dobro uspostavljena veza među njima pruža korisnicima osećaj dinamičnosti i živahnosti celokupnog prostora. Kako bi funkcionalno organizovali prostor i ostvarili jedinstven dizajn, arhitekte su u središtu celokupnog prostora umetnuli polutransparentnu kocku sa trenažerom… za sve one koji vole da se eksponiraju.

Beton i zlato

Inspirisani brutalizmom u arhitekturi i borilačkim klubovima, arhitekte iz biroa VSHD su odlučile da se uzdrže od primene materijala standardnih za ovaj tip objekta, već su enterijer oblikovali kroz kombinaciju betona i legura zlata i bakra, kreirajući elegantne i tople elemente. Ovi materijali ujedno su i veoma otporni a tokom vremena dobijaju zanimljivu patinu koja će dati autentičan izgled prostoru.

Interesantan element enterijera svakako je i LED rasveta izvedena po narudžbini, koja može biti prilagođena potrebama svake pojedinačne zone u teretani.

Uz 17 metara dug zastakljeni segment fasade organizovan je bar koji privlači posetioce s ulice.

S obzirom da se iz unutrašnjosti Warehouse Gym D3 pruža pogled na dve prometne ulice, bilo je veoma bitno oblikovati dizajn enterijera tako da prostor bude privlačan prolaznicima na ulici, kako bi se privukli novi članovi. Tako je uz 17 metara dug zastakljeni segment fasade organizovan bar u kom se korisnici mogu družiti nakon vežbanja, ali su svakako dobrodošli i svi ostali koji žele da predahnu uz zdrav smuti ili salatu.

Svlačionice i toaleti:

Foto: Nik and Tam, via V2com

Kada ste već ovde…