Rešenje Savskog trga na maketi Beograda na vodi; Foto: gradnja.rs
Aktuelno

Španski studio Fenwick Iribarren Architects osvojio konkurs za Savski trg

Na konkursu za Savski trg pobedili Španci i odneli nagradu 50.000 evra.

Grad Beograd je objavio rezultate otvorenog, anketnog, jednostepenog urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice. Do predviđenog roka predato je ukupno 25 konkursnih radova, piše eKapija, a kako saznajte Blic svi radovi biće predstavljeni medijima u utorak, 5. februara, u Skupštini grada.

Žiri je prvu nagradu u iznosu od 50.000 evra dodelio autorskom timu španskog biroa Fenwick Iribarren Architects iz Madrida.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 evra dodeljena je radu autorskog tima slovenačke kompanije Medprostor iz Ljubljane, a treću nagradu vrednu 10.000 evra zaslužio je rad autorskog tima američke kompanije SWA Group iz Kalifornije, koji je projekat uradio u saradnji sa Centrom za planiranje urbanog razvoja iz Beograda.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra neto dodeljena su radovima Arhitektura ARSA iz Novog Pazara i studija In Site, odeljenja kompanije KEO International Consultants iz Abu Dabija.

Savski trg će nakon rekonstrukcije, uz Trg republike, biti najznačajniji gradski trg. Zgrada nekadašnje železnicke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja biće preuređen u spomenik Stefanu Nemanji.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *