Ceo koncept Danicinog projekta prati ideju povratka prirodi
Izdvojeno, Studentsko ćoše

Danica Tomić iz Vranja osvojila svetski arhitektonski konkurs za kuću budućnosti

Struktura pobedničkog projekta odnosi se na modularno konceptuirane stambene jedinice koje se na jedan simbiotički način mogu povezati s prirodnim strukturama. 

Javni svetski konkursi, bilo da su raspisani za potrebe neke konkretne lokacije ili investitora, bilo da su na nivou studentskih nadmetanja, uvek su dobra prilika da se arhitekte oprobaju i odmere svoja znanja i ideje. Naravno, nije toliko važno da li se nešto osvoji, već da se vidi kako su i drugi razmišljali. Neki se godinama prijavljuju i učestvuju na velikim svetskim konkursima, ne osvajaju neki značajnije nagrade, ali ih to drži u kondiciji kada nastupaju na domaćim konkursima, pa neka od prva tri mesta ili priznanja nikada ne izostaju. S druge strane, kada neko već na samom početku karijere osvoji ni manje ni više nego prvo mesto na jednom međunarodnom konkursu, s punim pravom zaslužuje da se javno promoviše i pohvali.

Danica Tomić iz Vranja je zaljubljenik u prirodu

Danica Tomić rođena je i odrasla u Vranju, a studije arhitekture s velikim uspehom završila je u Nišu. Projekat sa kojim je konkurisala na prestižnom studentskom takmičenju Future House 2018 zapravo je njen master/završni rad, koji je odbranila pre koji dan s najvišom ocenom. Kada se pogleda iz kojih sve zemalja su drugi konkursni takmičari (UAE, Poljska, Italija, Južna Koreja, Indija, SAD), možemo sa sigurnošću zaključiti da i naša država svojom mladom inteligencijom uspešno parira na mnogim stručnim i naučnim poljima, a to se odnosi i na arhitekturu.

Struktura Daničinog projekta odnosi se na modularno konceptuirane stambene jedinice koje se na jedan simbiotički način mogu povezati s prirodnim strukturama. Bez konkretno određene lokacije, cilj ove ideje je kreiranje ekološki odgovorne montažne modularne kuće, koja se svojim prilagodljivim karakterom daje mogućnost funkcije koja nije ograničena na privatno stanovanje.

Stambene jedinice se na jedan simbiotički način mogu povezati s prirodnim strukturama

Saćasto ili grozdasto nizanje modularnih jedinica u potpunosti odgovara konceptu stanovanja unutar gradova budućnosti.

S druge strane, ceo koncept prati ideju povratka prirodi, to jest, uklapanje samog objekta u neko prirodno okruženje ili održivo ozelenjavanje jednog većeg stambenog objekta, sastavljenog od mnoštva identičnih stambenih jedinica. Tako iste životne uslove unutar jedne jedinice mogu imati stanovnici jednog zelenog solitera, ali i vlasnici planinske vikendice. Ovako saćasto ili grozdasto nizanje modularnih jedinica u potpunosti odgovara konceptu stanovanja unutar gradova budućnosti.

Struktura i energetski sistem kuće
Struktura i energetski sistem kuće
Mikroklima kuće
Mikroklima kuće

Zaljubljenik u prirodu

Do svoje ideje Danica nije došla pukim kopiranjem sličnih ostvarenja, koja se već uveliko izvode po svetu, već iskrenim pristupom mladog zaljubljenika u prirodu i sve one pogodnosti koje život u njoj pružaju.

Jedan od pionira montažnog modularnog stanovanja, doduše za potrebe raseljenih lica, usled prirodnih katastrofa ili ratnih sukoba, jeste arhitekta profesor Spasoje Krunić, ali u razgovoru s Danicom zaključili smo da ona nije upoznata s Krunićevim konceptom i da je inovativnost njene ideje u najvećoj meri autentična za naše prostore.

Kuća se može primeniti na različitim lokacijama
Kuća se može primeniti na različitim lokacijama
Kuća se simbiotički povezuje s prirodom u okruženju
Kuća se simbiotički povezuje s prirodom u okruženju

Oživljavanje montažnih sistema u Srbiji

Vreme će pokazati da li će ovaj projekat, ali i neki slični, nastali u poslednjih nekoliko godina, oživeti industriju prefabrikovane gradnje, odnosno montažnih sistema, za koje sve više postoji potreba u Srbiji. Takođe, nadamo se da će ovaj i slični projekti oživeti ili ojačati saradnju građevinsko-arhitektonske struke s pejzažnom arhitekturom, hortikulturom i ekologijom, što i jeste preduslov u stvaranju i razvoju društveno i prirodno odgovornih pojedinačnih stambenih jedinica ili većih urbanih celina.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Creative_Oblix

    Genijalno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *