Zgrada 79&Park potpuno je okrenuta prirodi; Fotografije: Laurian Ghinitoiu
Svetski projekti

Ova kaskadna zgrada u Stokholmu izgleda kao pošumnjeno brdo

Stepenasto oblikovana stambena zgrada u prestonici Švedske napravljena je od smaknutih prefabrikovanih modula zbog čega je dobila neobičan izgled.

Danska arhitektonska firma BIG predstavila je dugo očekivanu modularnu zgradu o kojoj smo pisali pre više od tri godine. Objekat nazvan 79&Park ima 169 apartmana postavljenih u stepenastu strukturu koja je postignuta upotrebom prefabrikovanih modula, veličine 3,6×3,6 metara, koji su u nivoima postavljani oko prostranog unutrašnjeg dvorišta.

Kaskadni dizajn objekta je primenjen kako bi se što većem broju stanova optimizovao pristup dnevnom svetlu, ali i pogledu na parkove kvarta Gerdet, piše Inhabitat. Zbog ovakve gradnje ova stepenasto oblikovana stambena zgrada neodoljivo podseća na brdo.

Drveni prefabrikovani moduli veličine 3,6×3,6 metara postavljani su stepenasto oko unutrašnjeg dvorišta.

Istog dana kada je otvorena BIG-ova zgrada, u Stokholmu je otvorena još jedna spektakularna struktura – Norra Tornen koju potpisuje arhitektonska firme OMA. Za razliku od ove kule, 79&Park je izgrađena u formi brda sa blagim strminama, dok je njena fasada obložena kedrovim drvetom, a sve sa ciljem da se objekat što bolje implementira u urbanu strukturu grada ali i okolnu prirodu.

Sklad s prirodom

Arhitekte su sklad sa okolnim parkom postigle uvođenjem bujnog centralnog dvorišta ali i preko modularnih terasa, koje su ispunjene zelenilom.

„79&Park je osmišljen kao naseljeni prirodni predeo s kaskadnim stambenim jedinicama, koje kombinuju najbolje od prigradskog doma i najbolje od urbanog načina života: ovi domovi imaju privatna dvorišta ali i pogled na grad.“, rekao je arhitekta Bjarke Ingels.

Zajednička dvorišta

Bjarke Ingels je dodao i da centralno dvorište nudi mir i tišinu, a ujedno i osećaj pripadanja lokalnoj zajednici. Tu su prostori za društvene igre, mesta za pravljenje roštilja, kao i brojne klupe za one koji žele da odmaraju ili da čitaju knjigu.

Vrtić i dnevni boravak za pse

Gotovo svi stanovi kompleksa 79&Park imaju isti prostorni raspored, dok su na prizemlju razvijeni planovi za organizovanje komercijalnih sadržaja, poput vrtića i dnevnog boravka za pse.

U enterijerima su primenjeni prirodni materijali poput belog hrasta na podovima ili prirodnog kamena na zidovima.

Kao i pri formiranju eksterijera, skandinavski dizajn uticao je na način oblikovanja enterijera. Primenjena je prirodna paleta materijala, poput belog hrasta koji je korišćen kao podna obloga, kao i prirodni kamen koji krasi vertikalne elemente.

Velike staklene površine, koje obezbeđuju protok dovoljne količine prirodnog svetla, zamaglile su granicu između unutrašnjosti i okolne prirode.

Foto: Laurian Ghinitoiu / BIG

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *