Bronzano zvono na ulazu spašeno je iz jedne srušene crkve u Čikagu; Foto: Iwan Baan
Svetski projekti

Crna kapela: Otvoren ovogodišnji Serpentine Pavilion u Londonu

Cilindrični objekat od crnog drveta ima konusnu krovnu konstrukciju sa okulusom u sredini, a po završetku leta biće demontiran i preseljen na stalnu lokaciju.

Dizajn afro-američkog umetnika Theastera Gatesa za Serpentine Pavilion 2022 zvanično je predstavljen u utorak u londonskom parku Kensington Gardens.

U saradnji sa firmom Adjaie Associates, stvaralac sa sedištem u Čikagu dizajnirao je cilindričnu strukturu nalik na kapelu kao miran prostor „gde bi se moglo odmoriti od pritisaka tokom dana i provesti vreme u samoći“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Paviljon ima konusnu krovnu konstrukciju sa okulusom u sredini; Foto: Iwan Baan

Najveći Serpentine Pavilion do sada

Nazvan Black Chapel (srp. crna kapela), ovogodišnji, dvadeset i prvi po redu paviljon na ovoj znamenitoj lokaciji uglavnom je napravljen od pocrnelog drveta i ima konusnu krovnu konstrukciju sa okulusom u sredini.

Sa prečnikom od 16 metara i visinom od 10,7 metara, ova cilindrična zgrada od 201 kvadratnog metra najveći je Serpentine Pavilion do sada.

Oblikom podseća na peći u obliku flaša u engleskom gradiću Stoke-on-Trent, Bramanteov Tempietto iz 16. veka u Rimu i afričke strukture kao što su kolibe od blata Musgum u Kamerunu.

Bronzano zvono spašeno iz crkve Svetog Lorensa u Čikaga, koja je srušena 2014. godine, postavljeno je pored ulaza u paviljon kako bi se dodatno dočarala duhovna veza.

Snimak unutrašnjosti paviljona pre zvaničnog otvaranja; Foto: Iwan Baan

Želim da se posetioci osećaju inspirisanim da posete male kapele u Londonu i širom sveta.

U unutrašnjosti, na zidovima visokog kružnog paviljona visi niz od sedam slika napravljenih od katrana posebno za ovaj objekat, a njihov autor kaže se nada da će paviljon podstaći posetioce da istražuju sakralne prostore u svojim zajednicama.

„Želim da se posetioci osećaju inspirisanim da posete male kapele u Londonu i širom sveta“ – rekao je Gates prilikom predstavljanja projekta za arhitektonski portal Dezeen.

Postavljen sa namerom da bude otvoren tokom leta, paviljon će biti domaćin razvnorsnih kulturnih događaja, kreativnih radionica, diskusija i koncerata pre nego što bude demontiran i preseljen na stalnu lokaciju.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *