Budući biciklističko-pešaćki auto-put The Loop; Vizuelizacija; URB
Svetski projekti

93 km klimatizovanog trotoara: Sve što vam treba u Dubaiju uskoro na 20 minuta bez auta

Čak 80 posto stanovnika Dubaija će do 2040. dolaziti na posao pešice ili biciklom. Ovaj veliki inženjerski projekat će im to uskoro omogućiti.

Dizajniran od strane arhitektonske firme URB iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, The LOOP (srp. Petlja) je održiva saobraćajnica dugačka 93 kilometra koji ima za cilj da podstakne stanovnike Dubaija da se odluče za zdrav način prevoza.

Ova struktura obezbeđuje klimatizovano okruženje tokom cele godine kako bi pešačenje i vožnja biciklom bili preferirani vid prevoza u gradu.

Ova inicijativa u skladu je s master planom The 20 Minutes City, koji predviđa da će 80 posto stanovnika Dubaija do 2040. dolaziti na posao pešice ili biciklom. Projekat je trenutno u fazi istraživanja i razvoja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Cilj projekta je rekonstrukcija buduće infrastrukture mobilnosti u Dubaiju; Vizuelizacija: URB

Smanjenje zavisnosti od korišćenja automobila

„Naš cilj je da rekonstruišemo buduću infrastrukturu mobilnosti u Dubaiju, kako bi postala više od održivog transportnog sistema. Ova vrsta infrastrukture treba da bude prijatan način održivog transporta, bez obzira na vremenske uslove“, rekao je za ArchDaily Baharaš Bagerian, generalni direktor URB-a, prakse koja je nedavno predstavila i projekat za efikasan sistem uzgoja hrane, takođe u Dubaiju.

Projekat ima za cilj da smanji zavisnost od korišćenja automobila, tako što će ponuditi mogućnosti za neometanu šetnju ili vožnju biciklom.

Ovo bi predstavljalo značajan pomak u infrastrukturi Dubaija, grada usredsređenog na automobile, s obzirom na to da je izgrađen kroz proces brze urbanizacije.

Projekat će ponuditi mogućnosti za neometanu šetnju ili vožnju biciklom; Vizuelizacija: URB

Dubai ima za cilj da stanovnici mogu pristupiti svakodnevnim destinacijama u roku od 20 minuta hodanja ili vožnje biciklom.

Pored kontrolisane klime, struktura bi trebalo da sadrži i nekoliko međusobno povezanih aktivnosti, kao što su vertikalne farme, parkovi i rekreativne površine, a tu su i razne pogodnosti i mogućnosti za preduzetništvo.

Dubai ima za cilj da postane takozvani 20-minutni grad u kojem stanovnici mogu pristupiti svakodnevnim potrebama i destinacijama u roku od 20 minuta hodanja ili vožnje biciklom.

Ova inicijativa je navedena u urbanističkom master planu i strategiji urbane mobilnosti do 2040. godine.

Master plan The 20 Minutes City: U roku od 20 minuta peške ili biciklom na bilo koji kraj grada

Projekat The LOOP ima za cilj da obezbedi bolju povezanost i bolje zajedničke sadržaje za susedstva.

The LOOP je prema predstavljenom projektu usklađen sa ovim ambicijama, jer ima za cilj da obezbedi bolju povezanost i bolje zajedničke sadržaje za susedstva.

Projekat takođe ima za cilj da koristi kinetičku snagu za obezbeđivanje obnovljivog izvora energije, a planirano je i da sistemi za navodnjavanje rade pomoću reciklirane vode.

 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *