E-763 deonica Pakovraće Požega, ulaz u tunele; Foto: Putevi Srbije youtube
Izvođenje

Gradilište pod snegom: Najteža deonica auto-puta do Požege iz drona

Pogledajte novi snimak gradnje autoputa E-763 na deonici Pakovraće – Požega na kojoj skoro trećinu trase čine mostovi i tuneli.

Poslednja izgrađena poddeonica auto-puta „Miloš Veliki“ (E-763) od Preljine do Pakovraća dužine 11,5 km puštena je u saobraćaj u januaru prošle godine, a u toku su intenzivni radovi na nastavku ovog auto-puta koji će povezati Čačak, Lučane i Požegu i omogućiti dalje napredovanje Koridora 11.

Uprkos otežanim vremenskim uslovima, radovi na izgradnji najzahtevnije deonice autoputa E-763, Pakovraće-Požega se i dalje izvode.

Putevi Srbije su objavili novi snimak iz kojeg se može videti zavejano gradilište.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Dužina deonice od Preljine do Požege iznosi 30,9 kilometara i izuzetno je kompleksna, jer skoro trećinu trase čine mostovi i tuneli.

Podsetimo, deonica Preljina – Požega predstavlja deo autoputa E-763, odnosno deo autoputa Beograd – Južni Jadran kojim se ostvaruje veza između Srbije i Crne Gore, odnosno Beograda i Južnog Jadrana. Ključna je za povezivanje regiona i za jačanje turističkih i privrednih kapaciteta.

Trećinu trase E-763 čine mostovi i tuneli; Foto: Putevi Srbije youtube

Tri tunela na deonici

Dužina deonice od Preljine do Požege iznosi 30,9 kilometara i izuzetno je kompleksna, jer skoro trećinu trase čine mostovi i tuneli. Na ovoj deonici su planirana ukupno tri tunela – tunel Laz (2.850 metara), tunel Munjino brdo (2.780 metara) i tunel Trbušani (278 metara) koji je završen i otvoren.

Kad se puste u upotrebu, Laz će postati najduži tunel u Srbiji, a na drugom mestu nalaziće se tunel Munjino brdo.

Nepunih osam kilometara na autoputu, nakon izlaza iz tunela „Laz“, ulaziće se u tunel „Munjino brdo“ u mestu Krstac, neposredno iza planirane petlje Lučani. Izlazni portal ovog tunela nalazi se u mestu Prilipac u opštini Požega.

Investitor ovog projekta je JP „Putevi Srbije“, a radove izvodi kineska firma China Communications Construction Company zajedno sa domaćim podizvođačima. Glavni projekat potpisuje Saobraćajni institut CIP iz Beograda.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *