Inicijatu je pokrenulo udruženje građana Bela Čaplja 1165; Foto: Bela Čaplja 1165
Aktuelno

Inicijativa da se po Dragoljubu Bakiću nazove vrt u okviru bare Reva

Centralni deo Beogradskog – dunavskog parka bi zapravo bio rehabilitovano područje, na mestu nekadašnje deponije građevinskog otpada.

Udruženje „Bela Čaplja 1165“ pokrenulo je inicijativu o zaštiti područja bare Reva i mapiranja tog područja u slobodnu zelenu zonu po imenu „Beogradski – dunavski park“, u kojem bi centralni deo tog parka trebalo da bude posvećen arhitekti Dragoljubu Bakiću, koji je umro 13. februara 2023.

Mesec u kojem je preminuo Bakić je značajan za ekologe po tome što je 2. februar Međunarodni dan močvarnih staništa.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Dragoljub Bakić; ; Foto: Bela Čaplja 1165

Smatramo da Dragoljub Bakić zaslužuje da dobije svoju oazu prirode u Beogradu, preko puta svoje kuće.

Područje bare Reva ima ogromnu ulogu u sprečavanju od poplava zbog svoje sposobnosti upijanja ogromnih količina vode. Služi kao prirodni filter voda, a to je i područje koje prečišćava više kiseonika nego šume. A sve to na 4 kilometara vazdušne linije od Terazija.

Inicijativa udruženja „Bela Čaplja 1165“ jeste da centralni deo parka postane rehabilitovano područje, na mestu nekadašnje deponije građevinskog otpada. Zamišljen je kao prostranstvo sa autohtonim vrstama biljaka, na kome bi se nalazio edukativni centar za građane, sa stalnim edukativnim programom, pogotovu za najmlađe generacije.

“U prvobitnom planu smo ovaj deo parka nazivali baza Dunavskog parka, ali od danas se zove Vrt Dragoljuba Bakića.” – navodi se u saopštenju.

“Iz celokupnog opusa lika i dela ovog čoveka, smatramo da zaslužuje da dobije svoju oazu prirode u Beogradu, preko puta svoje kuće.
Stoga poručujemo da ćemo se boriti da do toga i dođe!” – navodi se na kraju saopštenja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Peki

    Bravo! Za Dunavski park, za sačuvanu oazu Bara Reva i za divan gest u čast velikan arhitekture i borbe za lepsi Beograda.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *