Svečana dodela održana je 21. decembra u Kolarčevoj zadužbini
Dešavanja

Ovo su dobitnici nagrade Ranko Radović za 2022. godinu

Priznanja su dodeljena za publikaciju o Nikoli Dobroviću, poslovno-stambenu zgradu u Hilandarskoj 14 i projekat „Štampanje zajedničkih prostora“.

Svečana dodela nagrade koja nosi ime našeg slavnog profesora i arhitekte, kao i otvaranje izložbe učesnika konkursa u 2022. godini održani su u sredu, 21. decembra, u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Jedno od najznačajnijih stručnih priznanja u Srbiji, Nagradu Ranko Radović dodeljuje ULUPUS sa svojim partnerima za savremeno arhitektonsko stvaralaštvo, teorijski rad i multimedijalno istraživanje.

Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a kako je najavljeno, tokom 2023. godine izložba će biti održana i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najbolje realizovano arhitektonsko delo je poslovno-stambeni objekat u Hilandarskoj 14 u Beogradu

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 1

Na osnovu pristiglog  konkursnog materijala žiri je u kategoriji 1 doneo odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli dr Mariji Milinković, dia, za monografiju Nikola Dobrović – The Shifting Modes of Critical Practice in Architecture (2022) čiji su izdavači The Architecture Observer (Montreal/Amsterdam) i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet.

Žiri je radio u sastavu: prof. emeritus Ognjenka Finci, dia. (predsednica žirija), prof. dr Miljana Zeković, d.i.a. i prof. dr Zoran Đukanović, dia.

Sve učesnike konkursa u kategoriji 1 možete pogledati ovde.

Nagrađeni rad u kategoriji 1

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 2

U kategoriji 2, žiri je takođe većinom glasova doneo odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli Ani Mihailović, dia i Marjani Ljevaja, dia, za Poslovno-stambeni objekat u Hilandarskoj 14 u Beogradu, izveden 2022. godine.

Žiri je radio u sastavu: Dragoljub Bakić, dia (predsednik žirija), Bratislav Gaković, dia i  Vladimir Milenković, dia.

Sve učesnike konkursa u kategoriji 2 možete pogledati ovde.

Nagrađeni rad u kategoriji 2

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 3

U kategoriji 3, koja se dodeljuje za televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije, žiri je i ovog puta jednoglasno odlučio da nagradu dodeli dr Aleksandri Pešterac, dia, mr Lari Badurini, multimedijalalnoj umetnici i vajarki,  te mr Filipu Jovanovskom, dia, vizuelnom umetniku, za projekat Štampanje zajedničkih prostora, programska linija Collab Commons, Bijenale scenskog dizajna, Novi Sad, 2022.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Mia David, d.i.a., scenograf, kustos (predsednica žirija),  dr Ana Džokić, dia, kustos, Boris Miljković, reditelj i pisac.

Sve učesnike konkursa u kategoriji 3 možete pogledati ovde.

Nagrađeni rad u kategoriji 3

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Anton

    Ovaj objekat ni po cemu ne zasluzuje da osvoji ovu nagradu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *