Strukturu je srušila i uklonila kompanija S Evans & Sons; Foto: National Highways
Izvođenje

Delikatna operacija: Kako je nadvožnjak srušen za 48 sati (VIDEO)

Složena operacija u kojoj je učestvovala čitava flota građevinskih mašina uspešno je završena  nekoliko sati ranije nego što je planirano.

Snimak koji je objavljen na sajtu britanske agencije National Highways pokazuje izuzetno brzo uklanjanje nadvožnjaka koji se proteže preko M6, nadjužeg i najprometnijeg auto-puta u Ujedinjenom kraljevstvu.

Radovi su završeni u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima, više od četiri sata pre roka, a čitav proces rušenja trajao je manje od 48 sati.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

500.000 sati bez povrede na radu

Srušeni nadvožnjak – preko kog se saobraćaj na M6 odvijao čitavih pola veka – zamenjen je modernijom i širom strukturom sa četiri trake kako bi se rešila gužva na prometnoj Raskrsnici 10, a čitav projekat finansijski je „težak“ 78 miliona funti.

Izvođač radova, porodična kompanija John Sisk & Son, vredno radi na rekonstrukciji ove deonice auto-puta od kraja 2019. godine, a pohvaljeni su krajem 2021. zbog besprekornog sigurnosnog rekorda postavljenog baš na ovom projektu.

Naime, tokom 500.000 radnih sati, nijedan od njihovih stotinu radnika nije odsustvovao s posla zbog povrede na radu.

Raskrsnica je bila zatvorena od petka uveče do 1.30 sati u ponedeljak ujutru.

Stručnjaci za demoliranje, firma S Evans & Sons, srušili su i uklonili strukturu preko M6 u ime John Sisk & Son i klijenta National Highways, a raskrsnica je bila zatvorena od petka uveče do 1.30 sati u ponedeljak ujutru.

Čitava flota mašina pojavila se na lokaciji kako bi skidala deo po deo nadvožnjaka pre nego što je put bio blokiran, a zatim ponovo pušten za saobraćaj.

Mašine su „grickale“ deo po deo nadvožnjaka; Foto: National Highways

Sve je išlo tačno po planu

Menadžerka projekta Eni Hajet upoznala je britansku javnost sa izazovima koji su pratili ovu operaciju.

„Rušenje mosta ove veličine je složena operacija, ali sve je išlo tačno po planu i bili smo oduševljeni što smo uspeli da otvorimo auto-put nekoliko sati ranije nego što je planirano“, rekla je ona.

„Cenimo da zatvaranje auto-puta izaziva određene neprijatnosti i to samo kada je to apsolutno neophodno da zaštitimo našu radnu snagu i učesnike u saobraćaju“, istakla je Hajet, a prenosi New Civil Engineer.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *